Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Українські журналісти опинились в епіцентрі урагану  «Флоренс»

Узбережжя зараз повністю відрізане від Америки, сам на сам зі штормом.

ТСН

Українські журналісти опинились в епіцентрі урагану «Флоренс»

13 осіб загинули від негоди

Знімальна група ТСН опинилася в епіцентрі.

Це – Флоренс, який видно навіть з міжнародної космічної станції. Ураган вже забрав 13 життів, більше шестиста тисяч людей в Північній Кароліні сидять без струму і звязку, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. Злива заливає штати, а річки виходять з берегів. Це хороший урок для українців: багатьом здавалося, що попередженням про катастрофу вірити не треба, адже вітер втрачав силу, до берега Флоренс дійшла лише першої з 5 можливих категорій. Однак саме в цьому її найбільша небезпека: тепер вона прогулюється узбережжям повільно, наче господиня, яка робить генеральне прибирання. Буревій заливає водою все на своєму шляху. 

Ексклюзив ТСН.Тижня: «Флоренс» знеструмив понад 800 тисяч будинків:

Безхмарне небо над Північною Кароліною заважало вірити зловіщим прогнозам, що обіцяли катастрофу. Ми думали, що підготувалися: 1) термос, 2) дощовики, 3) гумові чоботи, 4) вода та навіть бензин.

Усі вікна тут забиті цупкою фанерою, настрій абсолютно апокаліптичний: в усьому курортному містечку зараз немає нікого крім нас та ще кількох знімальних груп. Піца, цукерки, кава - усі заклади зачинені, місто абсолютно спорожніло і з острахом чекає удару.

Узбережжя зараз повністю відрізане від Америки, сам на сам зі штормом.

Деріл володіє трьома будинками на узбережжі, а отже стануть першими жертвами на шляху Флоренса. Тайфун, судячи з космічних знімків, насувається як монолітно-бетонна стіна. По телевізору саме розповідають про примусову евакуацію. "Доки ти в себе вдома - ніхто нічого тобі не зробить. От якщо вийдеш на вулицю - можуть заарештувати", - розповів Деріл. 

За його словами, за 48 років, поки він живе в штаті, від жодного буревію ще не тікав. Але, можливо, жодного такого як Флоренс тут і не було. "Вони зачиняють міст. Що б не сталося з будинками тут - одразу після того, як шторм вщухає - вони нікого не пускають назад. Якби пускали - я б тут не сидів", - додав чоловік.

За кілька годин піднімається рвучкий вітер, починає накрапати дощ. Узбережжя зараз повністю відрізане від Америки, сам на сам зі штормом, поліція дійсно перекрила міст, не пускає туди ані журналістів, ані місцевих, тож ризикують Деріл та його друзі, які там залишилися всім.

Евакуювали перед штормом більше мільйона людей, ще більше чотирьох мільйонів попередили про можливу евакуацію. 

Затоплювати низини почало ще з вечора четверга. Справжній хаос прийшов у п'ятницю. Флоренс - гігантський метеомонстр і непередбачуваний. Жоден науковець до останньої миті не міг передбачити, в яку точку узбережжя Північної Кароліни вріжеться тайфун. Виявилося, що найсильніший удар узяв на себе Райтсвіль-біч.

Усі, хто залишився в Вілмінгтоні не мають змоги вийти назовні через шалені пориви вітру.

Щойно вітер стихає мешканці Вілмінгтона вибігають на вулицю лагодити що можуть. Це так зване око шторму, а саме дірка в цьому гігантському смерчі шириною в сотню кілометрів. Уявіть, навколо дощ і дме вітер зі швидкістю до двісті кілометрів на годину, а в місті тиша і спокій. У нас кілька годин роздивитися, доки вітер знову не почне збивати з ніг.

Наскільки небезпечним був ураган буквально за рогом. Удар вирваного з корінням дерева забрав одразу два життя, коли під завалами опинилася мама і донька. «Ми всі готувалися до буревію. Але до такого ніхто не може підготуватися повністю. У них на подвір"ї росло кілька старих дерев, одне з них не витримало вітру», – розповіли сусіди.

Флоренс скинув на нас 30 мільйонів водосховищ.

Флоренс втратила силу і замість того, аби швидко просунутися вглиб континенту наче застигла над узбережжям. За лічені дні на Північну Кароліну пролилося 30 трильйонів літрів води. Середня величина водосховища – один мільйон кубометрів. Отже, Флоренс скинув на нас 30 мільйонів водосховищ.

Затоплює 95-ту трасу. Це головна дорога, по якій до Північної Кароліни могла доїжджати допомога з інших штатів. Флоренс продовжує рухатися вздовж берега 24 години на добу. Кількість жертв уже сягає тринадцяти і продовжує зростати щогодини. На момент виходу сюжету в ефір телефон Деріла, який залишився на узбережжі в самісінькому епіцентрі – все ще не відповідав.

Telegram Channel