Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Луцьку легкоатлети встановили кілька рекордів

Радість і біль, щастя і розчарування… На міжнародній юнацькій матчевій зустрічі між збірними України, Білорусі і Туреччини у Луцьку було все.

Федерація легкої атлетики України

У Луцьку легкоатлети встановили кілька рекордів

За Україну на матчевій зустрічі виступали майже всі найсильніші спортсмени, включаючи майбутніх учасників юнацьких Олімпійських ігор, які у жовтні відбудуться в Буенос-Айресі. Здавалось би дощ, який почався разом зі стартом змагань і завершився з їхнім фінішем, мав завадити легкоатлетам показати високі результати, проте для найсильніших навіть він не був перешкодою

Валерія Іваненко у другій спробі метнула молот на 75,80 метрів і тим самим поліпшила свій же рекорд України U18. Попередній – 74,36 метрів – вона встановила на юнацькому чемпіонаті Європи в Дьйорі (5 липня 2018).

Поза конкуренцією з метання молота серед юнаків був рекордсмен світу U18 Михайло Кохан. Вже у першій спробі він відправив молот за 80 метрів, а змагання завершив з переможними 84,27 м.

Нагадаємо, що вага молота у дівчат складає 3 кг, а у юнаків – 5 кг.

Ще одна майбутня учасниця юнацьких Олімпійських ігор-2018 Анастасія Деркач стала другою зі штовхання ядра (3 кг) і встановила особистий рекорд – 14,89 м.

Олексій Кирилін надзвичайно впевнено виграв змагання з метання диска (60,09 м, вага диска – 1,5 кг), проте своїм результатом залишився невдоволеним.

Збірна України завершила матчеву зустріч перемогою. У наших атлетів 66 очок. Білорусь (61) і Туреччину (60) розділив лише один пункт.

Відвертими фаворитами змагань зі стрибків у висоту були українці Ярослава Магучіх і Олег Дорощук. Дивлячись на стрибки Магучіх, здавалось, що вона лиш зробила легку розминку. «Мені коржик було б складніше з’їсти, ніж їй стрибати», - пожартував один з журналістів. З огляду на холод і Ярослава з тренером Тетяною Степановою вирішили завершити змагання на висоті 1,85 метрів.

Олег Дорощук не встиг помітити, як теж залишився сам у секторі. Вже у ранзі переможця він подолав 2,05 м з першої спроби і, виконавши дві невдалі на 2,10, також вирішив не ризикувати і припинив змагання, тим самим зберігши і себе, і сили на юнацькі Олімпійські ігри в Буенос-Айресі.

Марія Ященко і Марія Горєлова, що називається, застрибнули в останній вагон олімпійського потяга в Буенос-Айрес. На матчевій зустрічі Ященко стала другою зі стрибків з жердиною (3,50 м), а Горєлова з результатом 5,61 м виграла змагання зі стрибків у довжину.

Традиційно гостроти сюжету змагань додала «контактна» боротьба на доріжках. Вже у першому біговому виді, на 400 метрів з бар’єрами серед юнаків Володимир Следюк до останнього поборовся за перемогу з турком Берке Акчамом. Випередити суперника українець не зміг, але натомість зумів відіграти відставання. На фініші атлетів розділила одна десята секунди (54,28 і 54,38 с відповідно).

У змаганнях серед дівчат на цій дистанції у гордій самотності фінішувала Марія Буряк (1.03,07 хв). Своїх суперниць вона випередила на 4 секунди.

Такою ж упевненою були і перемоги Наталії Дишлюк з бігу на 400 метрів (57,37 с), Єви Подгородецької (12,15 с) і Кирила Приходька (11,05 с) на 100-метрівці і Єлизавети Новицької на 200-метрівці (25,82 с).

Більше 5 секунд у суперниць на дистанції 800 метрів виграла Світлана Жульжик (2.09,28 хв).

Відзначимо також виступ у Луцьку Катерини Онісімової. Її коронна дистанція, 200 метрів з перешкодами, не входила до програми матчевої зустрічі. Натомість для розвитку форми вони з тренером вирішили пробігти 1500 метрів і тим самим нагадати собі смак змагань перед юнацькими Олімпійськими іграми. Катерина з результатом 4.44,66 хв фінішувала третьою. Перемогла Інджі Калкан з Туреччини (4.41,78 м).

Надзвичайно цікаво було поспостерігати за боротьбою юнаків з бігу на 1500 метрів. А саме за дуеллю українця Олександра Гонського і турка Таріка Деміра. На юнацькому чемпіонаті Європи у Дьйорі на сходинку вище був Демір, але у Луцьку Гонський взяв реванш і переміг з результатом 4.14,28 хв. Продовження боротьби між ними й іншими суперниками очікуємо вже на юнацьких Олімпійських іграх в Аргентині.

Дмитро Чермошанський налаштовувався на те, щоб побити у Луцьку рекорд України U18 з бігу на 110 метрів з бар’єрами (13,86 с). У Дьйорі йому для цього не вистачило лише однієї сотої секунди. Але вже перед змаганнями стало зрозуміло, що зробити йому це навряд чи вдасться через пошкодження м’язів задньої поверхні стегна. На старт Дмитро вийшов, не збираючись здаватися, проте, на жаль, лиш посилив травму і так і не зміг фінішувати. Впавши на доріжку, він навіть не зумів сам підвестися. Попереду у спортсмена обстеження у лікарів, після чого можна буде сказати точний діагноз.

Збірна України завершила матчеву зустріч перемогою. У наших атлетів 66 очок. Білорусь (61) і Туреччину (60) розділив лише один пункт.

Джерело: Федерація легкої атлетики України
Telegram Channel