Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Дарований кінь, або недитячий розвід (Фото, відео)

Бейбі бокс.

EtCetera

Дарований кінь, або недитячий розвід (Фото, відео)

Назвали ціну речей з подарованого Гройсманом бебі-боксу

Українські батьки почали отримувати перші «коробки малюка». Відгуки різні, але всі сходяться в тому, що ціна речей в коробці не відповідає заявленій сумі в 5 тисяч гривень – на стільки оцінив вміст «подарунка» Володимир Гройсман. EtCetera з’ясовував, які речі держава купила для малюків, скільки вони коштують насправді, і чим ще незадоволені батьки.

ЩО ПОКЛАЛИ? EtCetera вже розповідав про вміст фінської «коробки малюка». Тому порівняти нам є з чим. Якщо фінни вже давно відмовилися від одноразових підгузків на користь багаторазових, то в українському бебі-боксі виявилося відразу чотири пачки найпростіших одноразових підгузків. Виробник – чеська фірма. Розраховані на вагу до 5 кілограмів. Лікар-педіатр Євген Комаровський у своєму огляді на коробку провів тест цих підгузків. З’ясувалося, що вологу вони вбирають погано. Відзначимо, що тільки завдяки такій кількості підгузків коробку вдалося заповнити майже повністю – на шкоду зимовим речам, додатковим засобам гігієни та догляду, а також предметам одягу на виріст.

 

 Ще в коробці – пара шапочок, штанців і шкарпеток, кілька «боді» і пелюшок, ковдра, вкладиші для мам-годувальниць, крем для сосків, а також градусник, брязкальце, ножиці, засіб для купання і вологі серветки. Нагадаємо, що у фінській були ще присипка, гребінець, зубна щітка, а також перші іграшка і книжка для малюка. Крім того, фінни поклали в свою коробку і кілька предметів для батьків: гігієнічні прокладки, презервативи і мастило. Ну й перелік предметів одягу в Фінляндії набагато ширший.

ЯКІСТЬ. Коли про бебі-бокси тільки почали говорити, повідомлялося, що держава буде віддавати перевагу українському виробнику, складаючи перелік речей для малюків. Але в підсумку в коробку потрапили не тільки українські речі. Крім того, за словами батьків, на деяких предметах одягу немає бирок, і неможливо дізнатися, хто і з чого виготовив річ, як її прати. А вказаний на одній з бирок сайт виявився недійсним.

Свій огляд на «коробку малюка» опублікував днями відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський. На його думку, в коробці, крім зимових речей, не вистачає предметів, пов’язаних з годуванням і доглядом за порожниною рота дитини і дитячої косметики. Він зазначив, що в ідеалі вміст коробки має давати батькам уявлення про те, які дитячі товари існують, і можливість зробити вибір. Тому, якщо вже й класти 4 пачки підгузків, то від різних виробників.

ПІЗНО. Обіцяні на 1 вересня 2018 року бебі-бокси почали видавати в кінці вересня – на початку жовтня. Більшість сімей, у яких в цей час з’явилися малюки, отримали свої коробки вже вдома, через тиждень і більше після виписки з лікарні. Це призвело до того, що частину речей, зокрема предмети особистої гігієни мами і дитини, батьки на той час уже придбали самі.

Та й у цілому ідею видавати коробку після народження дитини батьки зустріли не надто оптимістично. Адже більшість сімей готуються до появи малюка заздалегідь – якісь речі купуються, якісь приймаються в подарунок від рідних і близьких. Крім того, навіть під час перебування в пологовому будинку жінці вже можуть знадобитися речі та засоби гігієни, які знаходяться в коробці. До речі, відзначимо, що саме тому в Фінляндії аналогічні коробки надсилають сім’ям за кілька тижнів до пологів. Це дає можливість батькам планувати свої покупки.

Тож не дивно, що речі з коробки малюка вже почали з’являтися на сайтах з приватними оголошеннями про продаж.

 

 СКЛАД ЗМІНЯТЬ. Активісти, які брали участь в обговоренні складу коробки, стверджують, що перелік речей не остаточний. Надалі будуть враховані побажання і відгуки батьків, які вже отримали коробку. Крім того, найближчим часом список буде розширений за рахунок теплих зимових речей – до жовтня, за чутками, про них ще просто не встигли домовитися.

Додадуть у коробку і читання для батьків. Поки що там лише інформація про те, як оформити виплати під час народження дитини. В майбутньому, найімовірніше, з’являться брошури з грудного вигодовування та догляду за немовлятами. Їх, за інформацією громадських діячів, залучених до обговорення вмісту коробки, вже розробляють МОЗ та ЮНІСЕФ.

ДУМКА. Свій огляд на «коробку малюка» опублікував днями відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський. На його думку, в коробці, крім зимових речей, не вистачає предметів, пов’язаних з годуванням і доглядом за порожниною рота дитини і дитячої косметики. Він зазначив, що в ідеалі вміст коробки має давати батькам уявлення про те, які дитячі товари існують, і можливість зробити вибір. Тому, якщо вже й класти 4 пачки підгузків, то від різних виробників.

СКАЖІТЬ СПАСИБІ. Незважаючи на велику кількість негативних відгуків, серед українців чимало тих, хто закликає подякувати уряд «хоч за щось». Адже раніше й такого не було – окрім виплат при народженні дитини та невеликих подарунків від виробників у пологових будинках (підгузки, вологі серветки, косметичні засоби) молоді батьки не отримували нічого. Однак нагадаємо, що «коробка малюка» – це не подарунок, куплений за особисті кошти Володимира Гройсмана або ще когось. Це така ж сама «державна виплата», як і «дитячі гроші» – кошти на ці речі взяті з державного бюджету, тобто з податків.

І коли в уряді кажуть, що вартість вмісту коробки становитиме 5 тис. гривень, а на ділі виявляється 2,3-2,7 тисячі (в залежності від місця «покупки»), коли тендерні процедури досі не представлені громадськості, а серед закуплених за державний рахунок речей виявляються «ноунейми», походження яких неможливо відстежити, – питання і претензії здаються досить обгрунтованими.

 

Telegram Channel