Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Умілець із Маневиччини  деревообробку освоїв на практиці

Любов до деревообробного ремесла Володимирові Ковальчуку прищепив батько Петро Іванович.

Сергій ГУСЕНКО

Умілець із Маневиччини деревообробку освоїв на практиці

Житель Костюхнівки на Маневиччині Володимир Ковальчук ще зі шкільних років знайомий із деревообробкою, і нині може виготовити будь-який виріб із дерева

А прищеплював юнаку любов до цього ремесла його батько Петро Іванович, який працював механізатором у місцевому колгоспі.

– Часто допомагав своєму батькові виготовляти різноманітні замовлення односельців, – розповідає Володимир Петрович. – А такого, щоб він побачив і не зробив, практично не було. Окрім того батько був своєрідним винахідником. Якось був вигадав спеціальний засіб (металеву підкову) для взуття, щоб взимку воно не ковзалося. Виготовляв авторучки із дроту та чимало іншого. Багато чого придумував по лінії сільського господарства. Однаково добре працював як із деревом, так і з металом.

Володимир після закінчення школи ніяких професійних закладів не закінчував, а на практиці освоював навики маляра та штукатура. До речі, працював лише в Україні.

 Володимир після закінчення школи ніяких професійних закладів не закінчував, а на практиці освоював навики маляра та штукатура. До речі, працював лише в Україні.

– Нині через проблеми зі спиною на заробітки не їжджу. Доглядаю бабу та найменшу півторарічну доньку, оскільки дружина, вчитель географії, вийшла на роботу. Ще дві старші доньки ходять у школу, – продовжує мій співрозмовник. – Проте односельці часом звертаються, аби допоміг щось виготовити. Свого деревообробного станка збирав, як то кажуть, по крупинці. В результаті він вийшов непоганий і на ньому можна виготовити будь-що. Окрім цього маю чимало ручного електричного інструменту.

Такі стільці Володимир виготовляє для себе й на замовлення.
 

Нарікає чоловік, що нині мало хорошого матеріалу, адже багато соснової дошки пошкоджено верхівковим короїдом, в результаті чого деревина має синяву, хоча поверхнево може мати гарний вигляд. Турбує і відсутність трудового стажу (хоча для чоловіка останнім часом він йде за догляд баби).

– А де його ще у селі взяти, коли немає роботи?.. – констатує селянин, – А для того, щоб ставати підприємцем, необхідно мати хоча б якісь об’єми.

Нині подружжя Ковальчуків проживає у власному будинку, зводити який господарю допомагала рідня, а більшість робіт всередині чоловік виконував сам, в тому числі і столярку. Дружина чоловіка полюбляє вирощувати квіти, тому перед будинком їх росте чимало, що неабияк радує око перехожих.

 

Сергій ГУСЕНКО. Фото автора.

Telegram Channel