Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Мама Олега Сенцова: «Добре, що Олег отримав премію, але для мене головне - його звільнення»

Мама Олега Сенцова особисто зверталась до Путіна з проханням звінити її невинного сина. Безрезультатно...

Фото: mediananny.com

Волинь-нова

Мама Олега Сенцова: «Добре, що Олег отримав премію, але для мене головне - його звільнення»

Так Людмила Сенцова відреагувала на звістку про те, що її син, український режисер та політичний в’язень Кремля Олег Сенцов, став лауреатом престижної премії імені Сахарова «За свободу думки», яку присуджує Європарламент

«Я дуже рада, що про Олега пам'ятають, що його якось відзначають, але мені найголовніше, щоб його звільнили... і здоров'я йому. Звичайно, є гордість, значить він не здається, значить він захищає щось своє. Я розумію, що намагаються його звільнити», – сказала Людмила Сенцова.

Олег Сенцов.
Олег Сенцов.

 Також мама Олега Сенцова розповіла, що його дітям дуже не вистачає батька. «Його страшно не вистачає дітям, дівчинці (доньці Олега Сенцова – Ред.) скоро 16 виповнюється. Уявляєте, як вона без тата? У сина міняється голос, він – вже підліток. Якось він підняв слухавку, коли телефонував Олег, і той його не впізнав, запитує: «Хто це?» А син йому: «Як хто? Це я – Влад Сенцов, твій син», – емоційно розповіла жінка. Вона каже, що її сину дозволяють телефонувати рідним щомісяця, проте розмова може тривати лише 15 хвилин...

Присудження однієї з найпрестижніших премій у сфері боротьби за права людей – велика моральна перемога Олега та України над путінськими катами.

Присудження однієї з найпрестижніших премій у сфері боротьби за права людей – велика моральна перемога Олега та України над путінськими катами. І ще це – свідчення того, що Європа таки розрізняє, де біле, а де чорне, незважаючи на те, що все більшої популярності на нашому континенті набувають цинічні політики, який називають «друзями Путіна».

Про присудження премії Олегу Сенцову написала авторитетна «Нью-Йорк таймс». Президент Європарламенту Антоніо Таджані сказав американській газеті, що Сенцов нагороджений  за «хоробрість і рішучість», проявлені ним під час небезпечного для його життя голодування. За словами європрезидента, голодування зробило українця символом боротьби за звільнення політв'язнів в Росії та в усьому світі (голодування Олега тривало з 14 травня 2018 року по 6 жовтня – Ред.).

КОМЕНТАРІ

Андрій Курков, письменник:

«Те, що Олег Сенцов отримав цю премію, означає для всього світу, що його боротьба за інших в’язнів російських тюрем і за себе дорівнялася до рівня боротьби Андрія Сахарова (радянський фізик, лауреат Нобелівської премії, борець за права людей – Ред. ) за свободу слова і демократичні цінності. А також те, що сьогоднішня Росія ставиться до Сенцова так само, як Радянський Союз до академіка Сахарова. Це підтверджує, що в Росії права людини нічого не означають».

Йосип Зісельс, дисидент, голова «ВААД-Україна»

«Він дійсно заслужив цю премію, і я сподіваюсь, що вона все ж таки вплине на російську владу. Хоча вона не звикла прислуховуватися до людської думки, тим більше до думки таких, як Сахаров, та інших правозахисників.

Російська влада може тільки торгуватися – щось їй, щось вона. Я не думаю, що вони здатні на такий благодійний вчинок – відпустити хвору людину, яку засудили несправедливо. Це буде або примус Заходу, або якась торгова мета, коли вони будуть зацікавлені в чомусь».

Telegram Channel