Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Школярі з Луцька побачили на Горохівщині, як виготовляється якісне молоко (Фоторепортаж)

Така екскурсія запам’ятається на все життя!

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Школярі з Луцька побачили на Горохівщині, як виготовляється якісне молоко (Фоторепортаж)

Від родючого угринівського поля – до багатого тамтешнього столу провів учнів гімназії №4 імені Модеста Левицького на екскурсії в ПОСП імені Шевченка керівник цього агроформування Андрій Турак

Ніхто  з  36 непосид  із 6-В класу  ще не бачив Угринова – одного з найдобротніших  сіл України, яке славиться розвитком рослинництва і тваринництва і є унікальним ще й тому, що має власний молокозавод. Чи  не всі міські розумники вперше побували восени серед поля, розглядали  на фермах корів і теляток ще й навчилися розрізняти якісну молочну продукцію від тієї, за яку виробники-олігархи отримують наживу, а покупці повільно наживають болячки і невиліковні хвороби.

Свою розповідь про ПОСП імені Шевченка, в якому госпадарює вже 32 роки, заслужений працівник сільського господарства України, депутат обласної ради Андрій Турак  для допитливих дітей почав незвично – на полі! Мовляв, без  праці на ньому не було б хліба, без вирощених рослинних кормів – молока і м’яса. 

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 Угринівське господарство обробляє 2800 гектарів землі, 2200 гектарів із яких орендує в селян, справно платить податки державі  і орендні  платежі. Слухаючи Андрія Антоновича, малі міщани були відвертими, що вперше задумалися над тим, для чого потрібна професія агронома,  а  через кілька хвилин так само захоплено розглядали сучасний  Угринівський молокозавод. 

Угринівське господарство обробляє 2800 гектарів землі, 2200 гектарів із яких орендує в селян, справно платить податки державі  і орендні  платежі.

Історію його будівництва сприйняли із захопленням і діти, і їхні мами,  і вчителі, які охоче купують у магазинах Луцька  смачні і калорійні молоко, сир, сметану, кефір, ряжанку, масло, а про те, що колись побачать і почують, як виготовляються ті улюблені сім’ями угринівські смаколики, і гадки не мали. Хто ж знав, що аби збудувати це потужне переробне підприємство, Андрій Турак літав аж у Ізраїль? Там довірився професіоналам і зробив покупку-завод за 400000 доларів; що його цехи в Угринові монтували ізраїльтяни, які відразу ж навчили  сільських жителів користуватися найсучаснішим обладнанням, щоб  Угринів швидко став відомим своєю молочною продукцією екстра та вищого гатунку. 

З 2012 року молокозавод  у волинському селі переробляє  5 тонн молока на добу, а загалом ПОСП імені Шевченка  виробляло  і виробляє 20 тонн молока від 1000 корів, які  утримувало і таку ж кількість має зараз  (загалом доглядається 2000 голів ВРХ).  Угринівське підприємство має статус виробника сировини для виробництва дитячого  і дієтичного харчування,  у свій час по стакану його поживного молока  випивали учні молодних класів луцьких шкіл, а в обласному центрі на вулиці Зацепи, 4 відкрився міні-маркет із високоякісними, корисними і смачними продуктами від ТМ  «УгринівМолоко».

З 2012 року молокозавод  у волинському селі переробляє  5 тонн молока на добу, а загалом ПОСП імені Шевченка  виробляло  і виробляє 20 тонн молока від 1000 корів, які  утримувало і таку ж кількість має зараз  (загалом доглядається 2000 голів ВРХ).

Протягом шести років ситуація на ринку змінилася не на користь українських споживачів. Магазинні прилавки тісно заповнила продукція молочних холдингів із сумнівною якістю. Дуже часто на упаковках нанесено виключно дрібним шрифтом код Е, що означає – в них присутні харчові добавки, або їх і не вказано, а вони є. Але чи багато людей звертають увагу на такі «дрібниці»? Після Е йде цифровий код: якщо він починається 1, то вона позначає фарбники, якщо 2 – косерванти, 3 – антиокислювачі, 4 – стабілізатори, 5 – емульгатори, 6 – підсилювачі смаку…

Після Е йде цифровий код: якщо він починається 1, то вона позначає фарбники, якщо 2 – косерванти, 3 – антиокислювачі, 4 – стабілізатори, 5 – емульгатори, 6 – підсилювачі смаку…

Е-добавки (єшки), яких ніколи не дозволяв собі угринівський виробник, на території України не заборонені, хоч і завдають чималу шкоду здоров’ю. В інших країнах на них накладено табу. Молоко таке зберігається тижнями, сметана – місяцями… Натомість термін зберігання для угринівського молока становить 4 дні, для сметани, кефіру та сиру – 7 днів. Саме такі терміни скисання справжньої натуральної молочної продукції,  виготовленої без сторонніх хімічних домішок. 

Доки про це розмовляли, до депутата-колеги завітав радник голови обласної ради Вячеслав Рубльов (на фото праворуч).

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 –У погоні за великими грошима олігархи не думають про здоров’я людей, тому й маємо «помолоділий» інсульт, жахливу чисельність онкозахворювань. А де ж у схемі «земля – ферма – сировина – завод – споживач» найголовніше – контроль виконавчої влади, її структур? Чому, маючи виробника під Луцьком,  у школи і садочки закупляється здешевлене, бо неякісне молоко? Не може хороший продукт бути малоцінним, – висловив свою думку Вячеслав Рубльов.

Така екскурсія запам’ятається на все життя!
Така екскурсія запам’ятається на все життя!

  Тим часом дітвора, перевдягнувшись в одноразовий одяг, уже з цікавістю розглядала молокозавод зсередини, а відтак сфотографувалася з йогуртами і сиром-подарунками на його порозі. Така гарна мить (на загальній світлині) для луцького школярства   не стала закінченням красивого і корисного дня в угринівському господарстві, бо все товариство Андрій Турак запросив оглянути і корівники, де діти роздивлялися доглянутих минь, гладили теляток, чули відповіді господаря на десятки своїх «чому?», і ефектний доїльний зал з комп’ютернними технологіями, які  контролюють здоров’я тварин і в якому їх доять під класичну музику, а молоко потрапляє на заводи без контакту з людиною…

– Тепер, коли купуватиму з мамою Тетяною молоко чи сир, обов’язково вибиратиму цей товар, бо бачила, як класно його роблять, – підійшла до журналістів шестикласниця Дарія Киричук  ще й попросила неодмінно прописати враження від екскурсії.

– Тепер, коли купуватиму з мамою Тетяною молоко чи сир, обов’язково вибиратиму цей товар, бо бачила, як класно його роблять.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 Класний керівник 6-В Інна Танза подарувала Андрієві Туракові ікону Семистрільної Божої Матері і щирі вдячні слова за дбайливість господаря і порядність людини.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 А потому всі-всі за довгими і щедрими столами в Угринові дегустували продукцію торгової марки «УгринівМолоко», смакували угринівським борщем, котлетами – теж натуральними, які угринівці і для себе, і для гостей готують із  вирощеного і виробленого своїми руками і мудрістю.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel