Курси НБУ $ 41.47 € 46.38
Такий рідний смак картоплі. Від чого він залежить?

Велике значення має сорт.

Ukr.Media.

Такий рідний смак картоплі. Від чого він залежить?

На імпортні сорти часом багато нарікань: на смак – наче мило, розварюватися не хоче

Справа в тому, що призначення у цих сортів на батьківщині – технічне. Деякі сорти імпортної картоплі можна лише умовно назвати їстівними. У нас же в такі подробиці зазвичай ніхто не вдається, інформує UkrMedia.

Тим не менш, смакові якості картоплі – такий же важливий показник, як і врожайність сорту. Багато, звичайно, залежить і від смаку конкретного споживача. Так, комусь подобаються сорти з тонкою шкіркою, іншим – з товстою. В європейських країнах поважають жовтоплідні сорти, у нас більше в пошані білі сорти з червоною шкіркою. Одним подобаються сорти, які добре розварюються, іншим картопля, яка при варці зберігає форму і не розвалюється.

А ось приємний картопляний аромат і яскравий смак подобаються всім. Найсмачніша варена картопля виходить відразу після осіннього збору урожаю. Молода картопелька, можна сказати, майже делікатес.

 Позеленілі бульби не можна згодовувати навіть тваринам.

Що ж псує смак картоплі?

Найбільше – підмерзання: смак бульби псують цукри, в які перетворюється крохмаль при низькій температурі. Правда, смак можна поліпшити, якщо кілька днів потримати картоплю при кімнатній температурі. Цукри знову перейдуть в крохмаль, і смак майже відновиться.

Погані на смак бульби, які пролежали на світлі. У них виробляється соланін, і вони стають практично непридатними до їжі. Зазначимо, що в невеликих кількостях соланін корисний і покращує смак картоплі. Однак, більші дози небезпечні для здоров’я. Позеленілі бульби не можна згодовувати навіть тваринам.

Найсмачніша картопля виходить на ґрунтах, у які вносили лише гній та попіл. Урожай при такому способі буде значно нижчим, ніж при додаванні мінеральних і органічних добрив разом. Тут необхідно вирішувати, що для вас важливіше: якість або кількість.

Зіпсувати апетит можуть нітрати. М'якоть у такої картоплі гірше розварюється, стає водянистою, швидко чорніє при чищенні і варінні.

Багато що залежить від сорту. Дегустатори, до речі, визначили найсмачніші сорти – Адретта, Синьоока, Світанок київський, Санте, Агаве, Вітара, Вінета, Семпра, Беллароза, Делікат, Розар.

Telegram Channel