Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Курси «Шерлоків Холмсів»: рівненські криміналісти вчилися моделювати дії злочинця за слідами на місці вбивства

Усі дії криміналістів знімали на відео, аби завтра проаналізувати де були допущені помилки.

Відділ комунікації поліції Рівненської області 

Курси «Шерлоків Холмсів»: рівненські криміналісти вчилися моделювати дії злочинця за слідами на місці вбивства

«У Рівному невідомі вбили касира. Подія сталася на території навчального центру Рівненського державного центру зайнятості. Зловмисники викрали гроші. Поліцейські у злочині підозрюють жінку і чоловіка.»

За таким сценарієм у рамках курсу з підвищення кваліфікації інспекторів-криміналістів слідчих підрозділів поліції області та експертів Рівненського НДЕКЦ МВС проходили спільні практичні заняття.

Усі спеціалісти були розділені на дві групи. Серед них обрали керівників, які чітко визначили роль кожного спеціаліста на місці події. Одна група проводила огляд імпровізованого місця події за фактом розбійного нападу із застосуванням вогнепальної зброї, що спричинило загибель людини. Друга група оглядала крадіжку з магазину, з проникненням через вікно.

Завданням криміналістів та експертів було максимально виявити, зафіксувати, вилучити слідову інформацію, а також висунути версію та змоделювати дії злочинця.

Максимальне виявлення слідової інформації, правильність її фіксації та вилучення доказіввідіграють важливу роль для розкриття злочину.

Настанови та поради здійснювали вузькопрофільні спеціалісти Рівненського НДЕКЦ  в області балістики та біології,  а також начальник відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління ГУНП в Рівненській області Сніжана Гамера. 

«Такі заняття ми запланували, бо це важливо для щоденної роботи інспекторів-криміналістів, — зазначила Сніжана Гамера. — Адже виїжджаючи на місце події, вони є учасниками слідчо-оперативної групи. Важливо розвивати практичні уміння та навики, постійно підвищувати свою майстерність, адже і злочинці удосконалюються».

Увагу спеціалістів звернули на правильній послідовності стадій огляду місця події. Також наставники особливо наголосили на правилах безпеки під час огляду.

«Максимальне виявлення слідової інформації та інших речових доказів, правильність їх фіксації та вилучення відіграють важливу роль для розкриття злочину, що забезпечить невідворотність покарання особи, що вчинила його, — підкреслив заступник начальника ГУНП в Рівненській області – начальник слідчого управління Олександр Панасюк. Як підсумувала Сніжана Гамера, обидві групи спрацювали на належному рівні.

Джерело: Офіційний сайт Національної поліції
Telegram Channel