Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Школярам допомагали визначатися з майбутньою професією

Змоделювали сучасний ринок праці

Луцький міський центр зайнятості

Школярам допомагали визначатися з майбутньою професією

У Луцькій загальноосвітній школі I-III ступенів №23 для учнів 11-го класу фахівцями Луцького міського центру зайнятості 12 листопада 2018 року проведено гру «Твої професійні рішення» в рамках профорієнтаційного квесту «Твій вибір»

Захід розпочали з розповіді школярам про те, що означає в житті людини кожен напрямок: «освіта», «харчування», «одяг», «робота», «відпочинок» та їх вартість. Завданням учасників було «відвідати» кожну локацію механізму «освіта», «харчування», «одяг», «робота», «відпочинок», інформує Луцький міський центр зайнятості.

Учасник, маючи на старті 4 грошові одиниці, повинен спочатку купити «освіту», після чого, у нього є кілька варіантів подальшого руху: до локацій «робота», «харчування», «одяг», «відпочинок». Сам учасник вибирає свої подальші дії в залежності від визначених ним пріоритетів.

Школярі мали можливість самостійно прийняти рішення щодо вибору освіти та побачили, що від їхнього рішення залежить те, чи будуть вони працевлаштовані, і як наслідок, чим будуть харчуватись, в що одягатись і як відпочивати.

Учні обирали освіту за бажанням: перекладачі, будівельники, економісти, програмісти, дизайнери. Далі ознайомившись з переліком вакансій, одирали собі місце працевлаштування. Слід зазначити, що більшість з них не економили на благах – якщо одяг – то не у «second hand», а на базарі чи бутіку брендового одягу, якщо харчування, то не базар, а у супермаркеті чи кафе, якщо відпочинок, то не у бабусі в селі, а біля озера чи за кордоном. Було цікаво спостерігати як діти самостійно приймають рішення, обираючи з запропонованих їм варіантів. 

При підведенні підсумків кожен учасник ділився враженнями, озвучував професію чи спеціальність, яку обрав та пояснював свій вибір та те, чим керувалися при виборі.

Гра сподобалась усім учасникам, адже, моделює сучасний ринок праці. Школярі мали можливість самостійно прийняти рішення щодо вибору освіти та побачили, що від їхнього рішення залежить те, чи будуть вони працевлаштовані, і як наслідок, чим будуть харчуватись, в що одягатись і як відпочивати.

Джерело: Луцький міський центр зайнятості
Telegram Channel