Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Археологи виявили рідкісний золотий хрест-енколпіон у середньовічній болгарській фортеці

Хрест був викопаний біля вівтаря православної церкви в столиці.

religionpravda.com.ua

Археологи виявили рідкісний золотий хрест-енколпіон у середньовічній болгарській фортеці

Хрест XII століття був знайдений у одній з двох головних цитаделей Велико Тирново, міста, яке було столицею Другого Болгарського царства

Болгарські археологи виявили рідкісний золотий хрест-релікварій під час розкопок в середньовічній фортеці, що відноситься до Другого Болгарського царства. Хрест XII століття був знайдений у недавно розкопаній церкві на пагорбі Трапезіца, одній з двох головних цитаделей Велико Тирново, міста, яке було столицею Другого Болгарського царства (1185-1396), конкурента Візантії епохи класичного Середньовіччя, передає Релігійна правда з посиланням на видання Седьмиця.

“Знахідка надзвичайно рідкісна, вона має величезне значення”, – сказав Костянтин Тотев, який очолює групу археологів в Велико Тирново, приблизно в 220 кілометрах на схід від Софії, сучасної столиці Болгарії.

“Це золотий хрест, енколпіон. Він призначений для зберігання реліквій. Хрест унікальний вже тим, що переважна більшість таких виробів зроблено з бронзи і срібла”, – сказав археолог.

Це золотий хрест, енколпіон. Він призначений для зберігання реліквій. Хрест унікальний вже тим, що переважна більшість таких виробів зроблено з бронзи і срібла.

Хрест був викопаний біля вівтаря православної церкви в столиці. Церква перебувала поруч з царським палацом, який займав майже 3000 квадратних метрів.

Добре збережена реліквія довжиною 11 см і вагою 75 грам, виготовлена ​​в Візантії, зображує Ісуса Христа на хресті, Його матір Марію і декількох святих. Він прикрашений черню і декількома пальметтами.

Хрести-енколпіони, виготовлені в візантійських майстерень, були також відомі як “російські енколпіони”, оскільки активно копіювалися і набули широкого поширення в Росії від 12 до 14 століття.

Після свого навернення до християнства вікінги також активно імпортували їх до Скандинавії.

Telegram Channel