Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Волинські студенти готували до зими сад лісівників у Воротневі

Студенти отримали змогу поєднати практику та теорію.

lisvolyn.gov.ua

Волинські студенти готували до зими сад лісівників у Воротневі

Вони захищали стовбури від гризунів сіткою із дрібними вічками та проводили обрізку фруктових дерев

Підготовкою саду до зимового періоду займались у Лісівничому молодіжному центрі, що діє на базі Воротнівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ». Лісівники та студенти-біологи на чолі із своїм наставником, професором Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Михайлом Шевчуком, отримали змогу поєднати практику та лекцію: разом захищали стовбури сіткою із дрібними вічками та проводили обрізку фруктових дерев, інформує Волинське ОУЛМГ.

Керівник-координатор Центру Валентина Юхимчук розповідає, що акцію запланували завчасно. І от тепер – із настанням холодів – провели відповідні роботи. І практичну, і консультаційну допомогу надавали безпосередньо головний лісничий ДП “Ківерцівське ЛГ” Андрій Зінич та лісничий Воротнівського лісництва Юрій Курчик.

Варто зазначити, що важливою частиною догляду за садом є осіння обрізка дерев. Вона необхідна для прорідження зайвих гілочок, що встигли у великий кількості вирости за теплий період року і заважають росту пагонів. Без осінньої обрізки дерев сад перестане приносити плоди та виглядатиме неохайним.

Важливою частиною догляду за садом є осіння обрізка дерев. Вона необхідна для прорідження зайвих гілочок, що встигли у великий кількості вирости за теплий період року і заважають росту пагонів. Без осінньої обрізки дерев сад перестане приносити плоди та виглядатиме неохайним. 

Не менш серйозна процедура – захист фруктових дерев від гризунів, зайців та мишей, які зимою радо ласують корою, лишаючи стовбур оголеним та надчутливим до морозу.

Не відриваючись від роботи ні на мить, Михайло Йосипович ділиться безцінним досвідом:

– Якщо говорити за врожай, то він формується, власне, з осені. А якщо ще точніше – в літній період. Тому обрізка саду, підготовка його до зими і плодоношення відбувається протягом року. У вегетаційний період ми проводимо так звані «зелені операції», які спрямовані на укорочення та утримання плодових квіток, а ось зараз, в осінній період, в основному – відбувається підготовка плодових дерев до зими. Це, перш за все, захист від мишовидних гризунів та зайців, які завдають в наших умовах значної шкоди, можуть знищити до 30% висаджених дерев, особливо в молодому віці. Далі – побілка дерев, штабма дерев, яка в принципі і забезпечує у весняний період активний ріст, а при морозі та відлизі запобігає розтріскуванню кори. А саме тут, в даний час ми захищаємо стовбури від зайців і проводимо обрізку дерев з метою надання їм певної форми, видалення зайвих та пошкоджених гілок. А з розрахунку на наступний рік – закладку плодових бруньок.

 

Telegram Channel