Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Як зняти фільм, якщо тобі від 7 до 14 років?

“Чілдрен Кінофест“

Фото Чілдрен кінофесту

Як зняти фільм, якщо тобі від 7 до 14 років?

З 2017 року в межах Міжнародної конкурсної програми започаткували Національний конкурс короткометражних фільмів, створених дітьми

“Кіно – це можливість побачити й пережити щось більше, ніж ти можеш осягнути в реальному житті”, – починає Ілля Дядик, програмний директор фестивалю “Чілдрен Кінофест“, що проводиться за підтримки ЄС в Україні. Він – один з тих, хто передивляється та відбирає авторські фільми дітей в межах фестивалю. Цього року конкурс проводиться знову. Діти можуть подавати заявки на участь до 21 квітня 2019 року.

Ілля каже, що свого часу дистриб’юторська компанія “Артхаус Трафік” зрозуміла, що у їхніх глядачів уже з’явились діти. Тож, треба робити кіно для них. “З дитячим контентом в Україні проблематично. Ми вирішили, що настав час і дітям показати кіно, аби вони знали, що існують не лише Голлівуд та “Walt Disney Production”, – говорить Ілля.

Відтак, 2014 року виник “Чілдрен Кінофест”. Це – щорічний кінофестиваль, орієнтований на молоду українську аудиторію. На фестивалі можна подивитись як найновіші європейські стрічки, так і світову кінокласику.

Один з 10-ти фіналістів за рішенням журі отримує головний приз – грошову винагороду 20 000 гривень. 

Він відбувається щорічно наприкінці травня, у перший тиждень шкільних канікул. У 22-х містах є кінотеатри, куди можна потрапити на безкоштовний кінопоказ. А вчителі можуть безоплатно отримати фільми для уроків та позакласних занять. Також з 2017 року в межах Міжнародної конкурсної програми започаткували Національний конкурс короткометражних фільмів, створених дітьми.

Окрім цього, Фестиваль має власного покровителя – Совеня Чарлі. Його створили на основі малюнку 7-річного Артема Рассаднікова з Донецька. Чарлі названо на честь Чарлі Чапліна. За Чарлі можна слідкувати на Facebook-сторінці. Там розповідають про кіно, проводять конкурси та дарують подарунки переможцям, також є новини про фестиваль.

“Нова українська школа” поговорила з Іллею Дядиком про те, як можна зняти фільм, хто і як може подати заявку на Конкурс, як до проекту можуть долучитись школи та чому діти не соромляться знімати кіно.

Хто і як може подати заявку на конкурс

У Конкурсі можуть брати участь діти й підлітки, які постійно проживають в Україні.

Конкурс проводять у двох категоріях:
фільми, створені дітьми віком 7-10 років;
фільми, створені підлітками віком 11-14 років.

У кожній віковій категорії 5 фільмів потрапляють до фіналу. Цього року журі отримало близько 200 стрічок з усієї України. До складу журі входять українські діячі мистецтва, культури, кінокритики, режисери, актори, продюсери та інші представники кіноіндустрії.

Один з 10-ти фіналістів за рішенням журі отримує головний приз – грошову винагороду 20 000 гривень.

null© Sergii Khandusenko

Фільм має тривати не більше 8 хвилин. Жанрових і тематичних обмежень немає. Втім, кіно має бути створене після 1 січня 2016 року. Один учасник може подати не більше 5 фільмів. Програмний директор Фестивалю каже, що вибір теми часто залежить від регіону, в якому живуть діти.

Фільм має тривати не більше 8 хвилин. Жанрових і тематичних обмежень немає. 

“У нас багато робіт з прифронтової зони, і діти з цих регіонів зазвичай знімають фільми, пов’язані з війною чи з тим досвідом, який вони пережили під час бойових дій. У фільмі вони можуть якось перебудувати події, осмислити їх. Часто також діти екранізують книжки, які прочитали. Трохи старші знімають про перше кохання. Є й фантастичні оповідання про подорожі в майбутнє, у минуле, до прибульців”, – розповідає Ілля Дядик.

Авторський фільм треба завантажити на один із безкоштовних онлайн відеосервісів: YouTube, Google Drive або Vimeo. Як завантажити фiльм на онлайн-вiдеосервiс, можна прочитати тут.

Детальніше про умови конкурсу читайте за посиланням. Цьогоріч прийом заявок триває з 22 жовтня 2018 до 21 квiтня 2019 року включно. Заявку можна заповнити тут.

null© Sergii Khandusenko

 

Джерело: Нова Українська школа
Telegram Channel