Курси НБУ $ 41.45 € 46.11
Волинські педагоги обговорили досвід та перспективи розвитку психологічної служби Волині

А чи всім доводилось чути про такий термін, як "моральний аутизм"?

Розмовляйко. м. Луцьк

Волинські педагоги обговорили досвід та перспективи розвитку психологічної служби Волині

3 грудня, світова спільнота відзначала день людей з інвалідністю

У рамках обласної науково-практичної конференції «Психологічна служба Волині: досвід та перспективи розвитку», що відбулась у Волинському інституті післядипломної освіти, на запрошення Svitlana Metelnytska Andreichyn, завідувача центру практичної психології і соціальної роботи ВІППО, вчитель-дефектолог вищої категорії Людмила Вознюк готувала презентацію на тему проблематики стосунків між батьками дітей з особливими освітніми потребами та фахівцями. Інколи ці сторони, маючи спільну мету, перебувають у доволі напружених стосунках. Чому? Що слід знати та чим не можна ігнорувати, беручи на себе дану місію?

Причиною всьому є гостре, пекуче і постійне відчуття власної провини. Саме це відчуття руйнує психіку жінки-людини, жінки-мами. Нерідко вона відчуває роздвоєне почуття - Любові і Неприйняття (дитини і проблеми) і ін.

Основні тези виступу:
- будучи в глибокій кризі, батьки дитини зі складними порушеннями розвитку проти своєї волі змушені знаходитися в ролі осіб, що потребують допомоги. Усвідомлення вади дитини, необхідності змінювати ритм життя, створює в родині психотравмуючу ситуацію. 
- фахівець, який працює з особливими дітьми, починається 
не з сертифікатів у рамках під склом, не з диплома і стажу, а з елементарної поваги до тих, з ким він працює.
– часто інформацію від фахіців батьки не сприймають через так зване «неспівпадіння каналів звязку». Фахівці передають інформацію раціональним каналом, батьки ж сприймають її - емоційним.
- найважче, зазвичай, доводиться мамі. Причиною всьому є гостре, пекуче і постійне відчуття власної провини. Саме це відчуття руйнує психіку жінки-людини, жінки-мами. Нерідко вона відчуває роздвоєне почуття - Любові і Неприйняття (дитини і проблеми) і ін.

Думається, що роль громадських організацій, діючих у цьому векторі, не є замінною. Будьмо здоровими фізично і психічно! Будьмо здоровими морально!

Telegram Channel