Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Галичанах на Волині відзначили п’яті іменини Петро-Павлівського храму

Ось така церквиця постала на Горохівщині у 2013 році.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

У Галичанах на Волині відзначили п’яті іменини Петро-Павлівського храму

Він постав на місці згорілої церкви, зведеної ще у 1925 році

У горохівських Галичанах, яким цьогоріч виповнилося 490 років, церквиця була завжди, та 18 березня 2011 року мешканці цього боголюбивого села  зойкнули від розпачу, побачивши над святинею клубки диму.

Зліталися до храму, щойно розійшовшись після недільного Богослужіння. Кожен мав надію зупинити полум’я, та все було марно: вогонь миттю спопелив дерев’яну Божу обитель, в якій галичанці молилися з 1925 року.

Люди в цьому селі звикли не йти без Бога навіть до порога, отож відразу ж вирішили будувати новий Свято-Петро-Павлівський храм. Згадують, що почувалися без церкви-матінки, наче сироти. Звести її найперше зголосилися за власні пожертви. Робили їх хто скільки міг, розуміючи, що без доброчинців не обійдуться. Тоді ж написали листи з проханням про допомогу до багатьох меценатів, а вже невдовзі отримали відповідь про те, що новому храмові у Галичанах бути, від Народного депутата України Сергія Мартиняка. 

Люди в цьому селі звикли не йти без Бога навіть до порога, отож відразу ж вирішили будувати новий Свято-Петро-Павлівський храм.

Просторою місцинкою для нової церкви послугувала земельна ділянка Лесі Сцьольної. Жінка пожертвувала її на справу, угодну Богові і людям, отож 12 травня 2012 року миряни урочисто встановили Хрест на місці майбутнього престолу,  майже через місяць владика Луцький і Волинський Ніфонт (уже покійний) заклав під новобудову камінь та капсулу, а ще через півроку відбулося освячення Хрестів, які тепер сяють на куполах храму.

Ось така церквиця постала на Горохівщині у 2013 році.
Ось така церквиця постала на Горохівщині у 2013 році.

 Перше Богослужіння у відродженій церкві датується днем 30 листопада 2013 року, отож минулої суботи церковна громада села трепетно очікувала п’яті іменини своєї святині. На святкову Божественну Літургію запросили владику Луцького і Волинського Нафанаїла. Разом із ним співслужили благочинний Берестечківського благочиння о.Дмитро Петрущак, благочинний Мар’янівського благочиння о. Микола Черняк, духовенство Української Православної Церкви. І хоч за вікном було морозно, у церквиці, наче найгарнішої пори, було сонячно від людських почуттів, весело від сяючих оченят діточок, любо від прегарних церковних піснеспівів, які линули до людських сердець від хористів Свято-Петро-Павлівського храму (регент Любов Фенюк) і хору священнослужителів, яким керує настоятель храму Різдва Христового м.Горохова ієрей о.Андрій Гаврилюк.

Коровай владиці Луцькому і Волинському УПЦ Нафанаїлу вручає Галичанський сільський голова Надія Харчук. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Коровай владиці Луцькому і Волинському УПЦ Нафанаїлу вручає Галичанський сільський голова Надія Харчук. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 Прихожани причащалися і слухали проповідь митрополита Нафанаїла. Владика подякував за сердечні молитви настоятелю Свято-Петро-Павлівського храму о. Дмитру Фенюку, які він  складає Богові у Галичанах протягом 28-ми років і нагородив о.Дмитра правом служіння Божественної Літургії з відкритими Царськими Вратами до молитви «Отче наш». 

«Многії літа» натхненно співали будівничому Сергієві Мартиняку, помічнику народного депутата Олександрові Пизі, який передав від нардепа пожертву на храм, усім благодійникам і прихожанам.

Вдячне слово отцю Дмитру Фенюку мовить владика Нафанаїл. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Вдячне слово отцю Дмитру Фенюку мовить владика Нафанаїл. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 Галичанці славляться гостинністю на всю довколишню округу. І цього незабутнього дня високий коровай, спечений умілицею Людмилою Ткачук, владиці Нафанаїлу зі сердечними віншуваннями вручила від парафіян церкви Галичанський сільський голова Надія Харчук. 

Усіх зі святом вітають діти. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Усіх зі святом вітають діти. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 Промінці чудових дитячих емоцій гостям святкового дня і односельцям дарували учні місцевої школи. Разом із директором Тетяною Фещук юні Софія Папиш, Тетяна Шевчук, Ангеліна Мельник, Анастасія Андрєєва, Мар’яна Туз, Соломія Маложенська, внученьки о. Дмитра Фенюка Ангеліна і Богдана Сосновські, Дарина і Маргарита Омельчуки підготували і виголосили всім віршовані віншування добра, здоров’я і миру. Про іменини храму красномовно розповідали барвисті хризантеми і чудовий настрій усіх, хто  незабутньо вшановував п’ятиріччя  щирими молитвами.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel