Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Чи правда, що з 1 січня медична допомога буде платною для тих, хто не підписав декларацію?

Волинь-нова

Чи правда, що з 1 січня медична допомога буде платною для тих, хто не підписав декларацію?

Роз’яснення дає в. о. мінітсра охорони здоров’я Уляна Супрун

Громадяни, які не підписали декларацію з лікарем, як і раніше зможуть з 1 січня 2019 року безкоштовно отримати медичну допомогу. Як передає Цензор.НЕТ, про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці в Facebook.

В.о. міністра зазначила, що до червня 2019 року включно, всі комунальні медичні заклади, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, отримуватимуть оплату за договором з НСЗУ (Національна служба здоров'я України) також за пацієнтів, які не підписали з ними декларації, але проживають на території обслуговування медичного закладу.

Тобто, з нового року нічого не зміниться і навіть без декларації можна безкоштовно отримати медичну допомогу. «Якщо бачите оголошення, яке намагається вас переконати в інакшому, не потрібно одразу ж бігти в ту ж амбулаторію, якщо не планували там обирати собі лікаря. У вас ще достатньо часу, щоб обрати спеціаліста там, де забажаєте», - написала Супрун.

Однак, за її словами, варто враховувати, що кількість місць у лікарів обмежена, тому відкладати до останнього не варто.

Однак, за її словами, варто враховувати, що кількість місць у лікарів обмежена, тому відкладати до останнього не варто. Також вона зазначила, що навіть після червня наступного року пацієнти, які не обрали свого лікаря або перебувають в іншому місті або селі, можуть отримати невідкладну допомогу безкоштовно.

Крім того, в.о. голови МОЗ нагадує:

- Чи є у вас свій лікар, чи ні, якщо ви перебуваєте у невідкладному стані й потребуєте первинної медичної допомоги — вам її нададуть безоплатно у будь-якому медзакладі, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри.

- Водночас сімейний лікар, до якого ви звернетеся, може запропонувати вам укласти декларацію з ним або порадити укласти її з іншим лікарем медзакладу. Якщо вам сподобається фахівець — то чому б ні?

- Головне пам’ятайте, що сенс трансформації первинної медичної допомоги в тому, що ми вільно можемо обирати своїх лікарів. Примусово ходити до лікаря лише в певний медзаклад не мусить ніхто!

Telegram Channel