Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Ковельській виховній колонії уже 15 років діє гурток вишивки

Залучення неповнолітніх засуджених до прекрасного, до творчої діяльності позитивно впливає на вихованців.

facebook.com/KovelskaVK

У Ковельській виховній колонії уже 15 років діє гурток вишивки

Роботи вихованців колонії демонстрували на різноманітних конкурсах в Україні та за кордоном

У школі Ковельської виховної колонії вихованці не тільки мають можливість здобути повну загальну середню освіту, а й пройти зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень, що дає право хлопцям вступати до вищих учбових навчальних закладів України, повідомляє ДУ «Ковельська виховна колонія» на своїй сторінці й Фейсбук.

Поряд із загальноосвітнім навчанням з ключових навчальних предметів, адміністрація школи та соціальна служба виховної колонії приділяють увагу організації позакласної роботи з вихованцями у вихідні та канікулярні дні. В установі функціонують гуртки за інтересами (технічні, спортивні, мистецько-естетичні, тощо) і в професійно-технічному училищі, і у школі. Значною популярністю користується у ВК, місті Ковелі, області та за її межами гурток вишивки, що діє при загальноосвітній школі ось уже більше 15-ти років.

Ідея створення мистецького гуртка вишивки належить колишньому директору школи Абрамчуку Л. І. та колишньому начальнику Ковельської колонії Філаретову О. М. Метою його створення було урізноманітнення дозвілля вихованців, залучення їх до розуміння, сприйняття прекрасного, вивчення мистецтва вишивання хрестиком. Погодилася очолити гурток учитель англійської мови Валентина Андрощук – аматор цієї справи і справжній знавець у мистецтві вишивки. Слід сказати, що Валентина Костянтинівна очолює його донині.

Спочатку було дуже складно: адже багато юнаків вважали, що вишивання – це суто жіноча справа. Керівнику гуртка довелося багато попрацювати індивідуально з вихованцями, аби переконати їх у протилежному. Педагог наводила безліч прикладів й демонструвала вишиті роботи (ікони, хоругви, прапори, пейзажі) представниками чоловічої статі (митрополит Іван Огієнко).

Спочатку було дуже складно: адже багато юнаків вважали, що вишивання – це суто жіноча справа. Керівнику гуртка довелося багато попрацювати індивідуально з вихованцями, аби переконати їх у протилежному.  

І справа зрушилася з місця: декілька вихованців зголосилися до участі в роботі гуртка. Їх було шестеро. Згодом число гуртківців перевищило 20 осіб. До керівництва гуртком долучилася вчитель української мови та літератури Марія Григола.

В установі постійно відбуваються виставки творчих робіт гуртківців (до державних свят, фестивалю «Червона калина», тощо).
Проривом успіху за межі колонії у гуртківців стали виставки їхніх вишитих робіт у мерії міста Ковеля, в культурно-просвітницькому центрі «Як писанка квітне на Великдень земля», у м. Луцьку до Дня Матері та ін.).

Роботи вихованців демонстрували на різноманітних конкурсах, що проводили громадські релігійні та правозахисні організації у м. Києві, Республіці Польща, Німеччині, Франції.

Найбільшим досягненням вихованців установи було завойоване гран-прі у м. Страсбурзі (2009 року) на конкурсі мистецьких робіт засуджених, що був організований Українською греко-католицькою церквою. Перемогла вишита вихованцем установи Артуром Дудніком ікона «Жахи Ісуса». Ця робота знаходиться і сьогодні у мерії м. Страсбург (Франція), а автор цієї роботи має право відвідувати місце експонування вишитої картини кожні п’ять років.

У школі виховної колонії 2014 року був відкритий виставковий зал, де демонструються роботи вихованців. Сюди обов’язково приводять гостей, що відвідують установу. Залучення неповнолітніх засуджених до прекрасного, до творчої діяльності позитивно впливає на вихованців. Чимало наших учнів після звільнення з місць позбавлення волі продовжують займатися ремеслом вишивки.

 

Telegram Channel