Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Волинські громади, де бракувало освітньої субвенції, зітхнули з полегкістю – уряд дав гроші

На Волині уряд освітню субвенцію в одних забрав, іншим - дав.

Фото: obozrevatel.com

Волинь-нова

Волинські громади, де бракувало освітньої субвенції, зітхнули з полегкістю – уряд дав гроші

Відбулось засідання Кабінету міністрів під головуванням Премʼєр-міністра України Володимира Гройсмана, під час якого збільшили обсяг освітньої субвенції для бюджетів 44 міст та ОТГ на 88 мільйонів гривень

 Тож Асоціація міст України домоглася додаткового перерозподілу освітньої субвенції, щоб збільшити її обсяги для виплат заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти у 2018 році.

Позицію Асоціації міст України на засіданні Уряду представляв Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

У переліку міст і ОТГ, яким збільшили освітню субвенцію є і волинські. Кабінет Міністрів України розпорядженням «Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2018 році» вніс зміни до бюджетних призначень освітньої субвенції з держбюджету на 2018 рік, згідно з якими окремі місцеві бюджети отримають загалом додатково 12 мільйонів 589 тисяч гривень.

Так, освітню субвенцію збільшили Ковелю і Нововолинську, Іваничівському і Локачинському районам та Шацькій, Литовезькій, Павлівській, Поворській, Іваничівській, Дубечненській, Сераховичівській, Турійській і Оваднівській ОТГ.

Так, освітню субвенцію збільшили Ковелю і Нововолинську, Іваничівському і Локачинському районам та Шацькій, Литовезькій, Павлівській, Поворській, Іваничівській, Дубечненській, Сераховичівській, Турійській і Оваднівській ОТГ.

Разом із тим, цим самим розпорядженням Кабмін зменшив розмір освітньої субвенції загалом на 12 мільйонів 389 тисяч – Камінь-Каширському, Луцькому, Ратнівському, Маневицькому районам і Любешівській селищній ОТГ. 

Окрім того, розпорядженням «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки України на 2018 рік»  Кабмін зменшив видатки за програмою «Здійснення методичного та матеріально-технічного забезпечення діяльності навчальних закладів», передбачених на видання і доставку підручників і посібників (у тому числі електронних) для учнів та педагогічних працівників закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти на загальну суму 117 млн. 380 тис. гривень у тому числі бюджету Волинської області на понад 223 тисячі.

Нагадаємо, АМУ неодноразово зверталася до Прем’єр-міністра України щодо виникнення в багатьох громадах критичної ситуації з виплатою заробітної плати вчителям внаслідок дефіциту освітньої субвенції, та, у зв’язку з цим, необхідності перегляду обсягів освітньої субвенції на 2018 рік та внесення змін до формули її розрахунку. Також АМУ надсилала до Кабміну інформацію про наявність нерозподілених коштів додаткової дотації на здійснення переданих із державного бюджету видатків із утримання закладів освіти та охорони здоров’я до бюджетів міст та ОТГ. Ці гроші також можна спрямувати на збільшення обсягів освітньої субвенції для тих громад, які зіткнулися з її дефіцитом.

Тамара ЗУБЕНКО, регіональний консультант з комунікацій Асоціації міст України, Волинське РВ АМУ.

Telegram Channel