Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Шлях лісової красуні: від саджанця до новорічного свята (Фоторепортаж)

І поїдуть наші ялиноньки аж у Херсон...

Фото: Олександра ДУРМАНЕНКА.

Шлях лісової красуні: від саджанця до новорічного свята (Фоторепортаж)

Волинські лісівники розповідали про ялинкову кампанію 2018-2019

Зустріч розпочалася із теорії. Головний спеціаліст відділу лісового господарства ВОУЛМГ Володимир Неводнічик поінформував, що цьогоріч вирощено 150 тисяч новорічних дерев для яких відведено 250 гектарів спеціальних плантацій. Очікується, що буде реалізовано близько 80 тисяч ялинок. При мінімальній ціні однієї у 60 гривень, лісгоспи планують отримати близько 4 мільйонів гривень. Плани видаються цілком реалістичними, адже станом на 10 грудня реалізовано вже 30 тисяч зелених красунь.

 

Спеціаліст наголосив на строгому дотриманні законодавства України. Так, кожне «офіційне» дерево маркується етикеткою зі штрих-кодом та серійним номером. Він вноситься до єдиної Системи електронного обліку деревини і дає змогу визначити місце вирубки дерева. До речі, це можна зробити не лише на сайті https://www.ukrforest.com/check, але й через безкоштовний android-додаток – yalynka.info. Нагадаємо, що купуючи дерево без етикетки, ми лише підтримуємо браконьєрів. Бізнес яких, враховуючи відповідальність за правопорушення, є дуже нервовим. Це ж стосується і тих, хто вирішив зрубати дерево самостійно – пам’ятайте, що за це передбачено і штрафи (аж до 2000 гривень!), і навіть позбавлення волі.

 
 

Тепер залишалося побачити ялинкові плантації на власні очі. Перша зупинка нашого туру у Новозборишівському лісництві, що на Горохівщині. Ранковий туман приховує реальні масштаби посадки.

 

 Як розповідає директор ДП «Горохівське ЛМГ» Володимир Супрун на площі, трохи більшій за гектар – близько 7 тисяч молоденьких деревець. Висаджені вони у 2013 році і готові до продажу. Вже й покупці були і приглядалися до товару. В той же час, лісівники не забувають і про добрі справи – дарують ялиноньки навчальним закладам, дитячим будинкам.

 
 
 

 А на другій зупинці переконуємося у тому, що волинські ялинки справді користуються попитом.

 

 Біля ділянки – «фура» аж із Херсону. Водій розповідає, що йому довелося добряче пошукати, перш, ніж знайшов такі гарні деревця. Їх, до речі, у вантажівку вміщується 400-500 штук.

 
 
 

 На наших очах лісівники розвантажують підводу з ялинами, рубають нові, маркують етикетками і починають носити до ваговозу. Мимоходом розповідають, що наші ялинки бажаний товар і у Києві, Одесі, Дніпрі та інших містах України.          

 
 
 
 
 
 
 
 

 Тур завершився відвідинами місця, з якого, власне, розпочинається уся ця «ялинкова історія» - Волинського лісового селекційно-насінневого центру.

 
 

 Його директор Тетяна Неводнічик розповідає, що саме тут вирощуються саджанці, які згодом і передаються для висадки у відкритий грунт.

 
 
 

  Рослин тут надзвичайно багато і вони різні, як зазначила пані Тетяна – від 20 сантиметрів і до 10 метрів висотою. І не лише ялин і сосен – є і різноманітні екзоти. Хоча, зрозуміло, що передсвяткової пори найбільшим попитом користуються новорічні красуні.

 
 
 
 
 
 

 Новинка цього сезону – живі ялинки в горщиках (від зовсім малесеньких до більших) і новорічні композиції  виготовлені з хвої.

 
Telegram Channel