Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Про обряди і традиції розповіла дітям старожилка

Майстер клас по виготовленню ниток із лляної пряжі

Музейний простір Волині

Про обряди і традиції розповіла дітям старожилка

Збереження і примноження традицій та обрядів рідного краю було і залишається пріоритетним у духовному та культурному розвитку особистості. Знання свого родоводу, історичних та культурних надбань предків необхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у практиці сьогодення

Саме місцевим обрядам і традиціям була присвячена година народознавства «Розкажи бабусю…», яку підготували і провели для учнів 8-го класу Кортеліської школи працівники Будинку культури, бібліотеки та Кортеліського історичного музею. Дітей зустріла Раїса Дордюк – директор БК, яка ознайомила з етнографічним куточком, розміщеним у фойє закладу і запросила до бібліотеки, де відбулася зустріч з Сацюк Зінаїдою Іванівною, активною учасницею художньої самодіяльності і просто життєрадісною, оптимістичною бабусею.

І як в молоді роки, під тиху мелодію прялки, полинула пісня у виконанні Зінаїди Іванівни, яку підхопили присутні.

Ведучі, Людмила Дордюк і Марія Ярошук, розповіли про місцеві звичаї, традиції та обряди і надали слово Зінаїді Іванівні.

Вона згадала своє босоноге дитинство, проведене на хуторі Тарасово, про вечорниці при каганцях, на які збирались по-черзі в оселях хуторян. Довгими зимовими вечорами вишивали, пряли, ткали, адже за зиму треба було виготовити одяг для всієї сім’ї, а якщо була дівчина на виданні – то ще й покласти у скриню придане. Саме тому, ще в дитинстві навчилася бабуся Зіна прясти, що і продемонструвала під час зустрічі і наголосила, що всі роботи супроводжувалися жартами і піснею. І як в молоді роки, під тиху мелодію прялки, полинула пісня у виконанні Зінаїди Іванівни, яку підхопили присутні.

А на закінчення гостя провела майстер клас по виготовленню ниток із лляної пряжі з усіма бажаючими.

Джерело: Музейний простір Волині
Telegram Channel