Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Маневичі в ароматі кави постали на полотнах майстрині

Оксана Ходорчук біля кавових полотен.

Юлія МУЗИКА.

Маневичі в ароматі кави постали на полотнах майстрині

Запашний напій, папір, пензлики й натхнення – це все, що знадобилося вчительці НВК «Маневицька ЗОШ І-ІІІ ст. № 2-гімназія» Оксані Ходорчук, аби створити справжню дивовижу – написати кавою головні архітектурні будівлі Маневич. На двадцяти двох полотнах виставки «Маневичі в ароматі кави» вишукано і велично постали храми, школи, залізничний вокзал та адміністративні споруди райцентру

– А почалося все із чашечки ароматної кави, – усміхається Оксана Ходорчук, яка малює збадьорюючим напоєм.

Спочатку, каже, використовувала лише один сорт кави, нині ж, після кількох місяців творчих еспериментів, їх в арсеналі художниці вже чотири. Пані Оксана захопилася технікою кавового живопису минулої весни:

– І сама не знала, що з кави можна творити такі чудеса. На майстер-класі в Луцьку побачила, як можна малювати кавою силуети-плями та світлотіні. Зацікавился, а коли приїхала додому, створила кілька робіт. Але плямовий стиль – не мій. Хотілося передати чіткість деталей, затишок, гармонійність. А оскільки я викладаю історію й образотворче мистецтво, вирішила якось поєднати це в малюнках.

Художниця зауважила, що в Маневичах – чудова архітектура, і біля кожної будівлі – ялиночки, що надають картинам особливого шарму.

– Передати об’ємні дерева мені не одразу вдалося, – аж поки я не спробувала зробити це пінистою кавою, – ділиться художниця творчими секретами і зазначає, що можливості кави в процесі малювання відкривались щоразу все більше: «Придивившись, можна побачити, яка з картин була намальована першою, а яка – останньою…»

Художниця зауважила, що в Маневичах – чудова архітектура, і біля кожної будівлі – ялиночки, що надають картинам особливого шарму.

– Не повірите, вся ця маневицька архітектура малювалася з приємністю за чашечкою кави. Вийшов такий своєрідний маршрут по селищу. Змальовані із чорно–білих ксероксів кавові картини наче оживають. А використовуючи заварну каву та клей ПВА, можна додати ще й інші художні ефекти, нерівності поверхні, – розповідає пані Оксана. Всі фото споруд вона робила власноруч, намагаючись підібрати відповідний ракурс, вловити деталі.

Майстриня досягає реалістичності малюнка завдяки особливому способу нанесення кави – поетапному нашаруванню кольору. Це захищає роботу від псування, адже якщо намалювати за один раз – зображення просто поцвіте.

 

Кавові шедеври художниця створює вдома, а на уроках декоративно-прикладного мистецтва навчає техніці кавового живопису і своїх вихованців, учні займають призові місця в обласних конкурсах.

– Дуже приємно відчувати підтримку колег та адміністрації школи, – додає Оксана Ходорчук, – допомагали, підбадьорювали і креативили під час підготовки виставки. Вчителі англійської виготовили милих ангеликів, що ніби оберігають кожну із робіт, колега Ірина Дерлюк написала баладу-подорож про зображені на малюнках місцях, багато зусиль доклали гуртом, аби все гарно оформити і розмістити.

А в планах художниці – творчі експерименти та підготовка історичного альбому, який розповідатиме про минуле й сьогодення архітектурних споруд Маневич, і, звичайно ж, міститиме намальовані кавою будівлі.
 

Юлія МУЗИКА.

 
Telegram Channel