Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Володимирі-Волинському юнак на візку щодня долає бордюри і сходи у під’їзді (Відео)

Саша Ващук - кандидат в паралімпійську збірну України

Олена Кандиба

У Володимирі-Волинському юнак на візку щодня долає бордюри і сходи у під’їзді (Відео)

Історію Саші Ващука у соціальні мережі «Фейсбук» написала голова громадської організації «Берег надії» Олена Кандиба

За словами володимирчанки, Саша Ващук - приємний, веселий хлопець. Так, він пересувається в візку, а ще він у ньому вистрибує на бордюри і їздить по сходах, а ще він кандидат в паралімпійську збірну України.

«У мене завжди були якісь сумні відчуття коли оголошували про досягнення наших паралімпійців, чомусь приходило в голову, що якби наша медична системи працювала краще - їхньої інвалідності могло б і не бути. Цей хлопець сьогодні спростував це - ні, вони просто мають величезну силу духу, не жаліються, і вчаться долати труднощі» - написала пані Олена.

Жінка повідомила, що планувала залучити Сашу до роботи над доступністю міста, натомість отримала цінний мотиваційний урок. Він жодного разу не поскаржився, на мою пропозицію облаштувати відкидний пандус в під'їзді - запротестував, каже - вже так звик, це в нього викликає навіть певний азарт, а з бар'єрами навколо вже навчився справлятися. Коли розказала скільки в місті візочників, здивовано запитав: «А де вони?», бо їх і насправді ніде не видно. 

Так, він пересувається в візку, а ще він у ньому вистрибує на бордюри і їздить по сходах, а ще він кандидат в паралімпійську збірну України.

Він згоджується з тим, що місто має ставати доступнішим, бо більшості його навиків скоріш за все ніколи не навчитися.

«Можна перечитати томи мотиваційної літератури і щодня переглядати «історія успіху» - а можна просто пів години поспілкуватися з такою людиною як Саша, і відчути що все можливо, - тільки бажання і праця над собою» - резюмує Олена Кандиба. За її словами, двір, де мешкає Саша, ремонтували в 2018 році. Тоді вона звернулася до начальника управління житлово-комунального господарства і будівництва виконкому володимир - волинської міської ради, Віктора Фіщука і просила забезпечити доступність, бо знала що тут проживає людина з інвалідністю. Втім, комунальники навіть не зробили з’їзду, від площадки перед під’їздом до тротуару.

У соцмережі користувачі захоплюються силою, здібністю і наполегливістю володимирчанина.  А ще зазнанчають, що Саша Ващук має стати мотиватором для дітей, для молоді. А от високопосадовців пропонують «час від часу всажувати в такі крісла і просити проїхатися по заданому маршруту».

 

Джерело: Олена КАНДИБА
Telegram Channel