Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Волинські лісівники борються з поширенням африканської чуми

Серед тварин АЧС розповсюджується надзвичайно швидко і несе смертельну небезпеку.

kr.consumer.gov.ua

Волинські лісівники борються з поширенням африканської чуми

Користувачів мисливських угідь зобов’язано провести обстеження лісів на предмет виявлення трупів диких свиней та забезпечити посилену круглорічну підгодівлю диких кабанів, аби запобігти міграції тварин

Як відомо, минулого тижня у мисливських угіддях ГО «ТМР «Горинь» (кв. 4 Горинського лісництва ДП «Цуманське ЛГ» – на межі з Рівненською областю) було виявлено труп дикого кабана. Тварина загинула від африканської чуми свиней. Такий висновок надано Львівською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини від 08.02.2019 р. в результаті досліджень зразків патматеріалу, відібраних спеціалістами Держпродспоживслужби, інформує Волинське ОУЛМГ.

У зв’язку з виявленням нового випадку захворювання на африканську чуму свиней у дикій природі, з метою посилення заходів щодо недопущення подальшого поширення інфекції на територі області та для детального вивчення ситуації Волинське ОУЛМГ здійснює ряд заходів. Перш за все, забезпечено постійне проведення патрулювання мисливських угідь із метою вчасного виявлення трупів диких свиней.

Усім користувачам мисливських угідь області було направлено лист, що зобов’язує негайно провести обстеження наданих у користування мисливських угідь із метою виявлення трупів диких свиней та тварин із підозрою на захворювання; забезпечити посилену круглорічну підгодівлю диких кабанів із метою запобігання міграційних процесів; під час проведення підгодівлі або будь-яких інших заходів, пов’язаних із вилученням тварин (або виявлених їх решток) із природного середовища дотримуватися вимог біобезпеки та провести роз’яснювальну роботу серед населення та мисливських колективів щодо виникнення підозри на захворювання або виявлення загиблих тварин.

Виконання вказаних заходів перебуває на особистому контролі начальника управління, буде перевірено працівниками держуправлінь лісового та мисливського господарства і екології під час перевірок про стан ведення мисливського господарства, які проводяться на виконання доручення голови Волинської облдержадміністрації.

Протягом 2018 року користувачами мисливських угідь в рамках депопуляції було відстріляно 531 особину диких кабанів. Зразки біоматеріалу від всіх відстріляних тварин направлялись в органи Держпродспоживслужби для проведення досліджень на АЧС. 

Нагадаємо, що це вже другий випадок виявленого захворювання диких свиней на АЧС. Перший був зафіксований в середині червня 2018 року в угіддях Любомльської райорганізації УТМР. Тоді Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства негайно були  вжиті необхідні заходи безпеки. В тому числі користувачами мисливських угідь на виконання Розпорядження Волинської обласної державної адміністрації № 371 від 21.06.2018 року проводилися заходи щодо зменшення чисельності дикого кабана (депопуляція).

Протягом 2018 року користувачами мисливських угідь в рамках депопуляції було відстріляно 531 особину диких кабанів. Зразки біоматеріалу від всіх відстріляних тварин направлялись в органи Держпродспоживслужби для проведення досліджень на АЧС. Всі висновки були від’ємні – вірусу АЧС у пробах не було виявлено.

У зв’язку із ситуацією, що склалася, Волинське ОУЛМГ наголошує: із метою зниження ризику розповсюдження африканської чуми свиней при контакті з дикими кабанами необхідно дотримуватись основних санітарно-гігієнічних заходів.

Нагадуємо також, що для людини ця хвороба є безпечною. Але серед тварин розповсюджується надзвичайно швидко і несе смертельну небезпеку.

Telegram Channel