Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Хто такий «друг» у Facebook?

Буває, що друзів кілька сотень, а їх усіх навіть не знаєш.

InternetUA.

Хто такий «друг» у Facebook?

Українська Феміда взялася і за найпопулярнішу соціальну мережу у світі, визнавши друзів у Facebook — несправжніми

На думку суду, позначення певної особи в соціальних мережах як «друга» не можна трактувати як дружбу в звичайному розумінні цього слова, пише InternetUA з посиланням на матеріали Єдиного реєстру судових рішень.

Доленосне рішення було прийнято під час розгляду достатньо простої справи - про відновлення на робочому місці. Позивач, який намагається через суд домогтися відновлення на посаді, клопотав про відведення судді у даній адміністративній справі, оскільки останній дружить в соцмережі Facebook з двома колишніми керівниками позивача. Отже, заявлялося в клопотанні, на суддю може чинитися вплив.

 Нагадаємо, раніше подібні рішення виносили суди та інших країн.

Згодом була винесена ухвала Закарпатського окружного суду, якою позивачу відмовили в задоволенні клопотання. Суд вирішив, що термін «друг», який використовується для позначення людей, які згодні контактувати через соціальні мережі, не відсилає до дружніх відносин в традиційному сенсі цього слова, а існування контактів між різними людьми через ці мережі недостатньо, щоб встановити конкретну упередженість. На думку суду: «Соціальна мережа є просто специфічним засобом комунікації між людьми, які мають спільні інтереси, та/чи однаковий рід занять».

Нагадаємо, раніше подібні рішення виносили суди та інших країн. Зокрема, в січні 2017 року Касаційний суд Франції оголосив друзів в Facebook - несправжніми. У серпні того ж року Апеляційний суд штату Флорида визнав, що дружба в Facebook не відповідає традиційній дружбі. Цікаво, що задовго до цього, у 2015 році, в Бельгії суд зобов'язав бельгійця платити колишній дружині аліменти, але той домігся скасування цього рішення у Верховному суді, оскільки адвокат його дружини був другом судді у Facebook.

Telegram Channel