А вареники – дорожчають… - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.14 € 26.70
А вареники – дорожчають…

Вартість визначали за традиційним рецептом.

AgroNews.

А вареники – дорожчають…

Вартість вареників за рік зросла на 45%, а споживча інфляція минулого року – на 9,8%

Про це розповів генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, інформує портал AgroNews.

«З одинадцятого березня починається Великий піст. Ми починаємо гастрономічний тур по цінах на пісні страви. Сьогодні ми порахуємо, у яку «копієчку» нам обійдуться вареники з картоплею та піджаркою. Нажаль, у піджарці ми не зможемо використовувати сало, тому замінимо його соняшниковою олією.

Ми беремо традиційний уже для нас рецепт вареників із картоплею, щоб на вечерю нагодувати середньостатистичну українську родину. Тісто: 800гр пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200-250мл, 1 чайна ложка солі. Начинка до вареників: 1 кг картоплі, 1 чайна ложка солі, 2 щіпочки чорного молотого перцю. Піджарка: 250гр цибулі та 50 гр олії соняшникової», – пише Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.

 За опитуванням проведеним Research & Branding Group вареники посіли друге місце після борщу в боротьбі за визначення страви українців №1, нагадав Дорошенко.

«Картопля – 1кг. У січні 2018 року – 6,3 грн, у січні 2019 року – 9,3грн. Індекс зростання за рік – 47%. Борошно пшеничне – 800 г. У 2018р – 7,7 грн, у 2019 р – 9,1 грн. Ціна зросла на 18%. Цибуля – 250 г. Початок 2018 р – 1,4 грн, у січні 2019 р – 4,6 грн. Вартість за рік збільшилась більше ніж у три рази. Олія соняшникова – 50 г. Січень 2018 р – 1,7 грн, на початку 2019 р – 1,8 грн. Купуємо на 5% дорожче.

Таким чином українські вареники з картоплею та піджаркою за рік подорожчали на 7,8 грн, або на 45%. У січні 2018 році вони коштували 17,1 грн, а на початку цього – уже 24,8 грн», – йдеться у повідомленні експерта.

За опитуванням проведеним Research & Branding Group вареники посіли друге місце після борщу в боротьбі за визначення страви українців №1, нагадав Дорошенко. «Найулюбленішою стравою їх назвали 57% наших співвітчизників, а ще 13% віддали перевагу галушкам. На відміну від вареників галушки не мають начинки. Найбільший фан-сектор вареників знаходиться на Заході, де за них віддали голос 65%, а найбільше прихильників галушок на Сході – 17%», – пише експерт.