Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Волинські окулісти нагадують, як зберегти зір

Клінічний перебіг первинної глаукоми, як правило, безсимптомний.

Ділова мова.

Волинські окулісти нагадують, як зберегти зір

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з глаукомою. Від цієї недуги страждають близько 3% населення, для 15% незрячих людей у світі вона стала причиною сліпоти

У групі ризику знаходяться особи, старші 40 років, проте трапляються випадки юнацької і вродженої хвороби. Під глаукомою розуміють хронічне захворювання очей, що протікає з періодичним або постійним підвищенням внутрішньоочного тиску, розладами відтоку внутрішньоочної рідини, трофічними порушеннями в сітківці і зоровому нерві.

Схильність до розвитку глаукоми пов’язана з обтяженою спадковістю, наявністю атеросклерозу, цукрового діабету, артеріальної гіпертонії, шийного остеохондрозу. Крім цього, вторинна глаукома може розвиватися внаслідок деяких захворювань очей – далекозорості, оклюзії центральної вени сітківки, ускладненої катаракти, запальних процесів судинної оболонки, крововиливів тощо.

Раннє виявлення глаукоми визначає ефективність лікування та стан зорових функцій. 

Клінічний перебіг первинної глаукоми, як правило, безсимптомний. Звуження поля зору розвивається поступово, іноді прогресує протягом декількох років, тому нерідко пацієнти випадково виявляють, що бачать тільки одним оком. Деколи пацієнти скаржаться на затуманення погляду, наявність райдужних кіл перед очима, головний біль і ломоту в надбрівній ділянці, зниження зору в темряві.

Раннє виявлення глаукоми визначає ефективність лікування та стан зорових функцій. Хоча повністю вилікуватися неможливо, проте це захворювання можна тримати під контролем.

Профілактика глаукоми полягає в регулярних оглядах осіб з груп ризику окулістами. Пацієнти знаходяться на диспансерному обліку в офтальмологів, їм потрібно регулярно, кожні 2-3 місяці, відвідувати фахівця, довічно отримувати рекомендоване лікування.

Telegram Channel