Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Смоляві на Горохівщині громада зреклася Московського патріархату. Але без шарпанини не обійшлося (Фото)

«Хочемо кожної неділі співати церковний Гімн України».

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

У Смоляві на Горохівщині громада зреклася Московського патріархату. Але без шарпанини не обійшлося (Фото)

Кілька жінок, рішуче налаштованих проти, казали, що «мають право на своє віросповідання»

«Напишіть про наше село лише хороше, бо все в нас буде добре», – у прощену неділю мовила мені парафіянка Свято-Михайлівського храму у Смоляві.

28 лютого парафіяльна громада цього села отримала розпорядження митрополита Луцького і Волинського Михаїла про приналежність до кліру Православної Церкви України. Подякувати Богові за звершення очікуваної події вирішили молитвою з деканом Горохівського деканату о. Андрієм Сидором і священнослужителями рідної Української Церкви.

 
«Хочемо кожної неділі співати  церковний Гімн України».
«Хочемо кожної неділі співати церковний Гімн України».

 Однак одноголосного остаточного прощання з Московським Патріархатом все ж не сталося. 

 Однак одноголосного остаточного прощання з Московським Патріархатом все ж не сталося. 

День у святині, яка береже духовний спокій Смоляви ще з 1783 року, розпочався, наче в раю. Хоча на вулиці вітрило, та з вікон церкви  велелюдну громаду підбадьорювало яскраве сонечко. Молилися так ревно, ніби вперше. Чому? Вже потому казали, що вперше Боже слово торкалося до сердець милозвучною українською мовою. Божественну Літургію о. Андрій Сидор закінчив мудрими словами про бажання людинолюбства, вміння прощати, забувати гнів, поважати даровану Богом землю,  честь зватися українцями.  Раділи, вперше співаючи в храмі разом  «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».  З повагою  поминали Пророка Тараса Шевченка.  Поміж тим тихцем дивувалися, чому ця українолюбна подія  не до душі кільком односельчанам? 

«Було б добре, щоб молилися вже всі разом», «Хочемо кожної неділі співати  церковний Гімн України», – перемовлялися поруч смолявчанки. 

Хвилювалися не дарма. В дзвіниці чекали кілька жінок, рішуче налаштованих проти прощання з Московським Патріархатом, які казали, що «мають право на своє  віросповідання». Через кілька хвилин до них приєднався і їній духовний наставник о. Олександр Бабій. 

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 На «гарячих» перемовинах  жінки і чоловіки просили о. Олександра «не робити  сварні своєю присутністю» і пояснювали журналістові,  чому вони проти почергового служіння в церкві священика, приналежного до МП. 

«Ми просили настоятеля о. Олександра Бабія  перейти з нами до ПЦУ від Різдва», «Не розуміємо, чому читав записки про здоров’я і завжди пропускав слова «воїн АТО», написані нами, матерями, сини яких воюють на Донбасі?», «Прихильники Московського Патріархату у Смоляві – це родини чотирьох священиків МП, які проживають у нашому селі», «Будемо мати гріх, якщо за наші церковні гроші Москва вбиватиме українських воїнів», «Як можна цього не розуміти?», «Якби нас було менше, ми б прийняли їхнє рішення», – здавалося, не закінчаться емоції. 

Хоча зі шарпаниною,  проте зі церкви вийшли через години зо дві. 

«Будемо мати гріх, якщо за наші церковні гроші Москва вбиватиме українських воїнів».

Додому йшли з різними настроями. А головне, з вірою, що всіх змирять  Бог, піст, молитва і мудрість. Міркували, що «хтось їх розділяє, щоб владарювати», а в своїй хаті має бути «своя правда, і сила, і воля».

Нагадаю, що 13 січня цього року зі смолявської святині  антихристи вкрали три ікони, яким було більше 200 років.

Від неділі до неділі бути у лоні Православної Церкви України прийняли рішення бути громади Свято-Михайлівського храму села Мирного і Свято-Преображенського храму села Жеківець.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel