Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
35-річну беркутиху з Фінляндії офіційно визнали найстарішою в Європі (фото)

"Дарма, що найстаріша - ще й "жовтодзьобикам" фору дам!"

Фото: Ari Komulainen

35-річну беркутиху з Фінляндії офіційно визнали найстарішою в Європі (фото)

Довести вік птаха допомогло зроблене орнітологами 34 роки і 6 місяців тому кільцювання

Знайомтеся, офіційно найстаріший беркут у Європі — майже 35-річна самка зі сходу Фінляндії. Власне, 34 роки і 6 місяці тому самку закільцювали фінські орнітологи. А в січні цього року тамтешній фотограф Ari Komulainen зробив знімок беркутихи в природі й розгледів на її лівій лапі кільце з серійним номером. За номером дослідники й встановили вік птаха, повідомляє Українське товариство охорони птахів.

Пташеня з’явилося на світ навесні 1984 року в центральній частині Фінляндії, як єдиний нащадок у гнізді родини беркутів.

Коротка історія життя майже 35-річної самки: пташеня з’явилося на світ навесні 1984 року в центральній частині Фінляндії, як єдиний нащадок у гнізді родини беркутів. Кілька разів самку зустрічали взимку 1986 року — в Литві та на південному сході Фінляндії. Відтоді понад 30 років жодних відомостей. Та за минулі роки беркутиха досягла статевої зрілості, знайшла партнера й не один раз привела потомство.

Кільцювання птахів важливий та інформативний метод вивчення переміщення (міграції) птахів у природі, а заразом можна дізнатися й про тривалість життя деяких птахів. Хоч і не завжди простий спосіб здобути цю інформацію. Бо щоб підтвердити місце перебування чи вік закільцьованого птаха, його потрібно повторно побачити в природі або, принаймні, знайти нумероване кільце. 
А чи доводилося вам бачити закільцьованих птахів чи їхні кільця?

Telegram Channel