Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Біля Млинова – конфлікт між прихильниками УАПЦ та УПЦ КП

Ось навколо цієї церкви у селі Береги розгорнулося протистояння.

Фото rivnepost.rv.ua.

Біля Млинова – конфлікт між прихильниками УАПЦ та УПЦ КП

«Священика навіть не пускають до храму відспівати покійника»

У Берегах Млинівського району на Рівненщин з 2015 року парафіяни УПЦ Київського патріархату та УАПЦ не можуть поділити храм. Не змінило ситуацію і створення в Україні Єдиної помісної православної церкви. 

Громада УАПЦ у Берегах офіційно зареєстрована, має статут та майно – цегляну церкву, – розповідає староста Свято-Михайлівської парафії УАПЦ у Берегах Дмитро Грицюк, який вже розіслав звернення всюди, де міг, навіть до митрополита Епіфанія. Нашим священиком є Володимир Садовський, проте у 2015 році селяни-прихильники УПК КП не впустили його до храму. Сказали, що він гроші вкрав, хоча за гроші храму відповідає касир. У село Іларіон призначив священика УПЦ Київського патріархату. З того часу люди у селі пересварилися. Хоч зараз церква одна, ніхто не хоче уступати, кожен хоче свого священика. Ми підтримуємо Володимира Садовського, а його навіть не пускають до храму відспівати покійника. Довго чекали, що Іларіон відреагує, але так і не дочекалися. Хочемо, щоб у храмі було почергове богослужіння: одну неділю наш священик править, іншу – їхній. 

Вперше конфліктують прихожани на сьогодні вже однієї церкви.

У Рівненській єпархій Православної церкви України ситуацію офіційно коментувати відмовляються. Зазначають, що це внутрішні проблеми, і додають: прихильників священика УАПЦ у селі – небагато, а почергові богослужіння у цій ситуації взагалі – нонсенс. 

До слова, громада УАПЦ у Берегах намагалася повернути храм через суд, проте програла. Для Рівненської області з 2014 року конфлікти за храми – не рідкість. Проте вперше конфліктують прихожани на сьогодні вже однієї церкви. Досі відбувалися лише суперечки за ті церкви, де більшість громади вирішувала перейти від УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України. Наприклад, у Птичі Дубенського району храм уже три роки як закрито.

Левко ЗАБРІДНИЙ. 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel