Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На жаль, престиж робітничих професій падає

Проблема пов’язана і з тим, що молодь виїжджає за кордон, і з демографічною ситуацією.

UAInfo.

На жаль, престиж робітничих професій падає

У Волинській облдержадміністрації затвердили прогнозні показники регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів та молодших спеціалістів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти області на 2019–2020 навчальний рік. Зокрема, плановий обсяг регіонального замовлення у Камінь-Каширському ВПУ становить 200 осіб

Навчальний заклад готує операторів з обробки інформації та програмного забезпечення, електрогазозварників, кухарів, кондитерів, мулярів, штукатурів, монтажників гіпсокартонних конструкцій, малярів, спеціалістів з будівництва та цивільної інженерії. З приводу того, на основі чого визначається кількість учнів, ми говорили із заступником директора з навчально-виробничої роботи Камінь-Каширського ВПУ Лесею Гаврилюк. Ось що розповіла Леся Миколаївна:

 До речі, в наступному навчальному році у нас з’явиться нова професія — лицювальник-плиточник.

 — Ми промоніторили ринок праці з тим, щоб визначити, які професії користуються попитом і знаходять застосування в нашому регіоні. На основі цього і була визначена кількість учнів, яких будемо набирати. До речі, в наступному навчальному році у нас з’явиться нова професія — лицювальник-плиточник. Вона проліцензована цього року нашим навчальним закладом — для цього треба було підготувати пакет документів і подати в ліцензійний відділ Міністерства освіти України.

А ось відносно того, що торік плановий обсяг замовлення становив 270 осіб, а тепер лише 200, то Леся Гаврилюк сказала:

— Справа в тому, що ми у 2018-му фактично не виконали регіональне замовлення робітничих кадрів та молодших спеціалістів — підготували їх тільки 217. Тож враховуємо реалії. На жаль, престижність робітничих професій падає. Проблема пов’язана і з тим, що молодь виїжджає за кордон, і з демографічною ситуацією. Але коли станеться так, що бажаючих здобувати професії, які ми даємо молодим людям буде більше, то кількість місць при потребі зросте.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel