Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В нововолинському УТОСі говорили про пенсії та субсидії

Присутнім розповіли про дві моделі монетизації субсидій, які стартували в Україні.

novovolynsk-rada.gov.ua

В нововолинському УТОСі говорили про пенсії та субсидії

У приміщенні УТОСу начальник управління соціального захисту населення виконавчого комітету Нововолинської міської ради Наталія Волчанюк та начальник відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій Тетяна Крак зустрілися з громадянами, які мають особливі потреби

Наталія Волчанюк відповіла на всі питання, які стосувалися роботи управління. Тетяна Крак поінформувала присутніх про зміни в законодавстві щодо пенсій, інформує Нововолинська міська рада.

Присутнім розповіли про дві моделі монетизації субсидій, які стартували в Україні. Роз’яснили, що громадяни, яким була призначена житлова субсидія до 01.01.2019 року, вже отримують готівку для оплати комунальних послуг за лютий 2019 року. Призначені кошти виплачує АТ «Ощадбанк», а пенсіонерам проводить виплату Пенсійний фонд одночасно з виплатою пенсії.    

Для тих пенсіонерів, які не мають пенсійної картки, субсидію разом із пенсією доставляють працівники АТ «Укрпошти». Суть нового механізму виплати субсидії полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватись за спожиті послуги, а заощаджені кошти використовувати на свій розсуд. На період виплати субсидії у такий спосіб поняття «обов’язковий платіж» скасовується.

Суть нового механізму виплати субсидії полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватись за спожиті послуги, а заощаджені кошти використовувати на свій розсуд.

Усі, кому призначена субсидія з січня 2019 року, беруть участь у іншій моделі монетизації, і для них всі розрахунки за спожиті послуги будуть здійснюватись з комунальними організаціями через АТ «Ощадбанк». Кожному одержувачу субсидії вже у лютому на мобільний телефон надходили СМС-повідомлення про суму оплати за використані комунальні послуги за січень 2019 року, у березні надходять за лютий. Такі одержувачі житлової субсидії після закінчення опалювального періоду отримають невикористану суму субсидії готівкою через АТ «Ощадбанк».

Таким чином, з березня по травень 2019 року уряд перевірить ефективність двох моделей монетизації і за результатами аналізу їх ефективності ухвалить рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 року. 

Одночасно Наталія Волчанюк повідомила, що при впровадженні нової технології виплати субсидії можуть виникати певні проблеми з програмним забезпеченням, із зарахуванням коштів і їх надходженням. Проблемні питання розглядаються на всіх рівнях і для їх повного усунення при наступних виплатах. Особливо було наголошено про те, що на законодавчому рівні чітко поставлені завдання і відповідальність організацій та установ за проведення виплат субсидії у грошовій формі і у разі виникнення питань пов’язаних з призначенням житлової субсидії, необхідно звертатись в управління соціального захисту населення; щодо спожитих послуг, нарахованих сум за послуги, розміру заборгованості (переплати), звертатись до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг; щодо операцій, здійснених за обліковим записом одержувача субсидії щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг , звертатись до АТ «Ощадбанк».

Telegram Channel