Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Як господарюють фермерські господарства Ратнівщини?

У селі Прохід успішно вирощують саджанців лохини, малини, журавлини, ожини, рододендрону

Департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації

Як господарюють фермерські господарства Ратнівщини?

Директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко в рамках робочої поїздки відвідав Ратнівський район

В рамках робочої поїздки Юрій Горбенко провів зустріч із господарниками Велимченської ОТГ. Голова громади Анастасія Павлович проінформувала, що громада складається із чотирьох сіл: Велимче, Дошне, Датинь, Запілля. Загальна площа громади – 110,88 км². Пайовими землями сільськогосподарського призначення розпоряджаються 1243 пайовики. В середньому земельний пай становить 85 сотих. Землі – малородючі, в основному піщані, торф’яні та болотяні.

Юрій Горбенко розповів присутнім як скористатися державними преференціями: «На сьогодні, доступ до державних підтримок є для всіх, хто господарює на землі. Всього передбачено 20 напрямів. Велику увагу приділено малим формам господарювання на селі, вагома підтримка фермерських господарств».

Очільник головного аграрного відомства області повідомив, що фермери, які мають до 20 млн грн річного доходу можуть користуватися кредитами за ставкою 1%. Проте, для цього необхідно працювати в правовому полі, зареєструвавши господарство. Також держава відшкодовує 40% вартості сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва для фермерів.

Діють програми підтримки розвитку тваринництва. Сільськогосподарським підприємствам виплачують бюджетну дотацію у розмірі 1800 грн за утримання корови.

Державою передбачена підтримка одноосібників. Вони можуть скористатися дотацією за вирощування молодняка ВРХ. Всього – 2500 грн за голову. Крім цього, з обласного бюджету виплачується дотація за утримання 3 і більше корів у розмірі 300 грн на голову.

Вагома підтримка надається сільськогосподарським кооперативам. До слова, Юрій Горбенко рекомендував присутнім агровиробникам об’єднуватися. Кооперація – це те, що може підвищити економіку господарств, буде сприяти технічному оснащенню, полегшить збут продукції та допоможе залучити додаткові кошти (кредити, бюджетні програми підтримки).

Державою передбачена підтримка одноосібників. Вони можуть скористатися дотацією за вирощування молодняка ВРХ. Всього – 2500 грн за голову.

Під час зустрічі обговорили ряд проблемних питань: реєстрація землі, прийняття ЗУ «Про поліські території», недобросовісні інвестори.

Серед іншого, агровиробники Велимченської ОТГ цікавилися відшкодуванням за посів жита та гречки, підтримкою галузі садівництва та ягідництва, відшкодуванням ЄСВ сімейним фермерським господарствам.

Ратнівські землі із високим вмістом торфу сприятливі для розвитку ягідництва, зокрема для вирощування лохини.

Особисте селянське господарство Андрія Мартинюка спеціалізується на вирощуванні саджанців лохини, малини, журавлини, ожини, рододендрону. Його господарство знаходиться у с.Прохід. Саджанці вирощують у декількох парниках із системами зрошення. Наразі для реалізації в господарстві є декілька тисяч саджанців.

- Ми використовуємо саджанці «in vitro» і в тому числі з них вирощуємо маточні рослини. Співпрацюємо із потужними ягідними підприємствами області. Наразі орендуємо 20 га поля, де висадили лохину на спеціально підготовлений торф’яно-тирсовий субстрат. Є деякі складнощі в питаннях земельних відносин та проведенні аукціонів, - інформував господар.

Андрій Мартинюк та Прохідський сільський голова Олександр Гресик продемонстрували лохинові насадження у відкритому ґрунті. Перевагою поля є те, що воно оточене лісовими насадженнями. Це збереже рослини від протягів, які можуть завдати шкоди. Кислотність ґрунту становить 5,5 рН, субстрату – 4,5 рН, що зі слів господаря відповідає технології.

Ратнівські землі із високим вмістом торфу сприятливі для розвитку ягідництва, зокрема для вирощування лохини.

Оглянувши господарство, Юрій Горбенко доручив Павлу Ковчу допомогти одноосібнику впорядкувати земельні питання та посприяти в створенні фермерського господарства. «Реєстрація дозволить господарювати у правовому полі та дасть доступ до програм державної підтримки», - акцентував Юрій Мефодійович.

На завершення робочої поїздки, Юрій Горбенко зустрівся з адміністрацією Заболоттівської ОТГ.

Заступник голови громади Надія Денисюк та секретар Тетяна Шевчук проінформувала про виконання державних програм підтримки та ефективність використання земель сільськогосподарського призначення.

Джерело: Департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації
Telegram Channel