Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Зелений» тариф знову на порядку денному

Домашня сонячна електростанція.

Волинь-нова

«Зелений» тариф знову на порядку денному

Чому Міненерго хоче обмежити домашні сонячні електростанції. Міністерство енергетики наполягає на забороні будівництва на землі домашніх сонячних електростанцій

Завдяки "зеленому" тарифу, який є одним з найвищих в Європі, в Україні останнім часом відбувається стрімкий розвиток альтернативної енергетики. Проте така ситуація вимагає кардинального перегляду.

В міністерстві стверджують, що будівництво приватних СЕС переросло у високорентабельний бізнес і це створює додаткове фінансове навантаження на інших споживачів.

З одного боку, країна нарощує виробництво і рухається в напрямі декарбонізації і переходу до чистої енергії, з іншого боку, "зелений тариф", який був затверджений ще 10 років тому, уже не відображає реальну вартість, яку потрібно інвестувати в будівництво сонячної чи вітрової станції. Видатки з того часу зменшились в рази, а пільговий тариф для виробників залишається на тому ж рівні.

В Міненерго вважають, що домашні сонячні електростанції розміщувати треба тільки на дахах або фасадах будинків.

 та погіршує нормативні показники електроенергії.

СЕС сприяють енергоефективності, бо у мережу можна продавати лише надлишок електроенергії.

В свою чергу голова "Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг" Андрій Герус вважає, що саме домашні приватні СЕС несуть найменшу шкоду та мають більше користі для енергосистеми.

За словами експерта, дрібна розосереджена генерація наближена до споживача — середній розмір такої сонячної станції зараз становить 21 кВт.

"Саме такі СЕС сприяють енергоефективності, бо у мережу можна продавати лише надлишок електроенергії (після власного споживання — ЕП), тобто є прямий економічний стимул економити. Крім того, це розвиває середній клас, який може інвестувати 15-20 тис дол у такі проекти", — каже Герус.

Джерело: Економічна правда
Telegram Channel