Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чеський готель відсудив право не селити росіян через окупацію Криму

Відтепер цей красень не для росіян.

brioni.hotel.cz

Чеський готель відсудив право не селити росіян через окупацію Криму

Посол України назвав це рішення дуже важливим прецедентом

Власник чотиризіркового готелю Brioni в Остраві Томаш Крчмарж (Thomas Krchmarg) виграв розгляд у Конституційному суді Чехії, пов'язаний з його рішенням відмовляти в прийомі росіянам. Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс у фейсбуці, пише LB.ua.

"П'ять років тому він став автором перших антиросійських санкцій у Чехії. 24 березня 2014 року у своєму готелі він вивісив оголошення про те, що через анексію Росією Криму громадян РФ тут селити не будуть. Через кілька днів, однак, він змінив умови: громадян Росії готель буде поселяти, тільки якщо вони письмово заявлять про засудження окупації Криму", - написав посол.

Конституційний суд ухвалив, що в цьому випадку дискримінації не було. Він відкинув твердження Вищого адміністративного суду про те, що йшлося про національну нетерпимість, а навпаки - визнав дії готелю раціональними.

Чеська торговельна інспекція оштрафувала Крчмаржа на 50 тисяч крон (близько 2 тисяч євро), вважаючи такий підхід дискримінацією. Згодом він домігся зниження штрафу вдесятеро, але продовжив судитися і далі.

"Він наполягав, що навіть якщо йому доведеться заплатити одну крону, з таким рішенням він не погодиться. Пройшовши цілу низку успішних і неуспішних судових розглядів у різних інстанціях, Томаш довів справу до Конституційного суду. І от сьогодні був оголошений вердикт вищої чеської судової інстанції. Конституційний суд ухвалив, що в цьому випадку дискримінації не було. Він відкинув твердження Вищого адміністративного суду про те, що йшлося про національну нетерпимість, а навпаки - визнав дії готелю раціональними", - повідомив посол.

Відмову клієнтові через його етнічне походження чи релігію, на думку суду, вважали б дискримінацією, але через громадянство - ні.

"Тож маємо надзвичайно важливий прецедент рішення Конституційного суду країни ЄС, в якому не тільки відновлено справедливість щодо людини, яка стала на захист України, а й підтверджено протиправність анексії Росією території України", - заявив Перебийніс.

Telegram Channel