Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Книжкова палата відзначатиме ювілей

Біля витоків Книжкової палати стояла Українська Народна Республіка.

Вікіпедія.

Книжкова палата відзначатиме ювілей

У Книжковій палаті України імені І. Федорова відбудуться урочистості з нагоди ювілейної дати —100-річчя з дня заснування Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» та 30-річчя повернення Архіву друку з м. Харкова до столичного Києва

У рамках заходу, інформує портал Читомо, відбудеться показ документальної кінострічки, відзнятої Українським інститутом підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси до 100-річчя заснування Книжкової палати України, та презентація ювілейного видання «Книжкова палата України: 100 років системних та інноваційних трансформацій», автор якої – директор Книжкової палати України, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки Микола Сенченко. Також для гостей буде організовано тематичну екскурсію Державним архівом друку з демонстрацією вітчизняних «видавничих перлин».

У святковому заході передбачається участь Першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва, Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олега Наливайка, керівників інститутів громадянського суспільства – Української Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Української Асоціації виробників поліграфічної продукції, Української Асоціації видавців періодичної преси та Української бібліотечної асоціації.

 Нині Книжкова палата — єдиний в країні центр державної бібліографії, статистичного обліку та архівного зберігання видань, випущених в Україні з 1917 року.

Історія

Біля витоків Книжкової палати стояла Українська Народна Республіка. 24 січня 1919 року Радою Народних Міністрів було ухвалено Закон «Про утворення Головної Книжної палати в м. Київі та про асігнування в розпорядження Головноуправляючого Справами Містецтв та Національної Культури 50.000 карбованців на організацію цієї Палати», у якому визначалося, що Книжкова палата утворюється «Для регістрації всієї друкарської продукції на Україні, наукового її систематизування та для обміну книжками з иншими книжними інституціями…». Його затвердив Голова Директорії УНР В. Винниченко та підписав Міністр народної освіти І. Огієнко.

Нині Книжкова палата — єдиний в країні центр державної бібліографії, статистичного обліку та архівного зберігання видань, випущених в Україні з 1917 року. Державний архів друку Книжкової палати налічує 14,6 млн одиниць зберігання, включно з унікальними фондами.

Telegram Channel