Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Камінь-каширці - на дні української кухні в Естонії

Показали себе на вищому рівні

«Полісся»

Камінь-каширці - на дні української кухні в Естонії

У рамках міжнародного співробітництва п’ятеро кращих вихованців-кухарів Камінь-Каширського ВПУ – Валентин Дмитрук, Віталій Мельник, Максим Місьонг, Юлія Хоцевич, Софія Сич – на чолі із майстрами виробничого навчання Галиною Муравчук та Русланою Чирко пройшли десятиденне стажування у Валгаамському центрі професійної освіти (Естонія). Поїздка видалася цікавою та незабутньою

Усе заздалегідь було розписано до найменших деталей. Встигали плідно попрацювати, ще й на відпочинок залишався час. Відтак, побували на загальноестонському конкурсі фахової майстерності «Молодий майстер» в Таллінні, пройшли навчання з технології приготування страв із м’яса на барбекю, відвідали багато екскурсій і ознайомилися із історією та культурою країни. Не оминули можливості перевірити свої знання та навички на щорічному фестивалі барбекю «Piirideta BBQ» – показали себе на вищому рівні, повернулися із грамотою та призами.

День української кухні, організований учнями в навчальному ресторані Валгаамського центру, став однією з найяскравіших сторінок поїздки. Готувалися заздалегідь: запаслися «символічними» продуктами, які вдома значно смачніші (сало, гриби, сухофрукти), підготували також національну символіку, вишиванки, підбірку української музики – усе найнеобхідніше, щоб передати атмосферу, колорит та «смак» рідного. У меню включали страви, які б найкраще продемонстрували національну специфіку кухні. Це, зокрема, вареники та налисники з різними начинками, борщ, голубці, пляцки, печені яблука.

Не оминули можливості перевірити свої знання та навички на щорічному фестивалі барбекю «Piirideta BBQ» – показали себе на вищому рівні, повернулися із грамотою та призами.

Відвідувачів було багато. Вони радо куштували українські смаколики, розпитували про інгредієнти та особливості приготування, навіть просили рецепти. Дехто брав страви додому. Усе припало до смаку, але найбільше зацікавив узвар. Пов’язаний з ним спогад викликає в учнів посмішку: естонці не могли зрозуміти що це за напій – називали його «копченим компотом». Приємно, що іноземні колеги також висловили своє захоплення і намагалися зрозуміти суть страв, перейняти досвід приготування.

І педагоги, і учні одноголосні: стажування їм дуже сподобалося і лишилося безліч вражень, з-посеред яких складно виділити щось одне. Задоволені, що отримали цінний досвід і, водночас, гідно представили Україну в Естонії.

Іванна ШЕМЕТЮК

Telegram Channel