Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Болотяні черепахи Цуманської пущі відсвяткували свій день (фото)

Красиві і корисні тварини...

Фото: КНПП "Цуманська пуща"

Болотяні черепахи Цуманської пущі відсвяткували свій день (фото)

Їх є від кого і від чого захищати...

Всесвітній день черепах (англ. World Turtle Day) — це щорічне свято, яке відзначається 23 травня. Свято започатковане Американським товариством порятунку черепах (англ. American Tortoise Rescue) з 2000 року, щоб привернути увагу «до проблем загибелі великої кількості черепах через сусідство з людьми», нагадує КНПП "Цуманська пуща".

На черепах нелегально полюють у природі, а забруднення навколишнього середовища та неправильне утримання в умовах неволі негативно відображається на тваринах.

На черепах нелегально полюють у природі, а забруднення навколишнього середовища та неправильне утримання в умовах неволі негативно відображається на тваринах.

На теритиорії Ківерцівського національного природного парку "Цуманська пуща" є чимало рідкісних тварин, серед яких - європейська болотяна черепаха, один з видів, занесених до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. 
Саме на неї схожа тітонька Тортіла з казки про Буратіно. Ця черепаха швидко повзає і плаває завдяки перетинкам між пальцями.
Нерідко цей вид черепах можна зустріти на числених водоймах та болотах Цуманської пущі, зокрема на річці Кормин, Путилівці та інших. Інколи зустрічаються місця кладок яєць черепах.

Найбільша популяція цього виду (черепахи болотяної) у світі збереглася на території України, але через нелегальне полювання черепахам загрожує винищення. Екологи б`ють на сполох: черепах, які живуть у лісових болотах і ставках, стає з кожним роком менше. Їх нищать браконьєри. Черепах вивозять за кордон, де їх подають у ресторанах як делікатеси. У Німеччині, наприклад, своїх болотяних черепах уже не залишилося. Усіх з'їли, бо прирівнювали їх до риби.

У середні віки в країнах Європи м'ясо болотної черепахи споживали, особливо під час посту, оскільки воно вважалось, як і м'ясо риби, пісним. Зараз черепахи є популярним об'єктом для розведення у тераріумах. Тому, знищує черепах і пристрасть міських жителів до "екзотичних" домашніх улюбленців. Тварин виловлюють і продають за копійки.

Болотна черепаха — санітар водойм. При всій своїй спритності у воді їй вдається спіймати лише хвору або поранену рибу, що в цілому сприяє покращенню популяцій риб.

Черепаха приносить користь, знищуючи личинок комарів та хворих риб. Болотна черепаха — санітар водойм. При всій своїй спритності у воді їй вдається спіймати лише хвору або поранену рибу, що в цілому сприяє покращенню популяцій риб.

Тривалість життя черепахи болотної — кілька десятків років. Заселяє неглибокі спокійні водойми, тримається на невеликій глибині, повзає дном або плаває. Плаває досить швидко і спритно, по землі рухається значно повільніше, ніж плаває, але швидше за сухопутних черепах. Виходить на берег грітися на сонці, при цьому може віддалятись від водойми на кілька сотень метрів. Пірнає, тривалий час може знаходитись під водою, однак у період активного руху спливає на поверхню кожні 15 — 20 хвилин, щоб запастись повітрям. Активна вдень, вночі спить на дні водойми. Як правило, тримаються неподалік від водойми й при найменшому натяку на небезпеку миттєво пірнають на дно, де можуть закопуватись у мул.

Болотна черепаха всеїдна тварина. Харчується як у воді так і на суші. У воді раціон зазвичай складають молюски, личинки комах, дрібні ракоподібні. Іноді полює на рибу та земноводних, але хребетні тварини не є основним кормом черепахи. На суші полює на комах та багатоніжок. Може поїдати падло. Крім того можуть харчуватися рослинною їжею (водорості та вищі рослини), але така їжа становить тільки невелику частину раціону. Зиму проводять у сплячці на дні водойми.

Статевої зрілості досягають у віці 6 — 8 років, при довжині панцира 9 — 12 см. Самці мають товстіший хвіст та ввігнутий пластрон, у самиць пластрон плоский або трохи опуклий. Парування проходить наприкінці квітня — на початку травня. Сперма самця може зберігатись у статевих шляхах самиці до року. Самиця може робити від 1 до 3 кладок за сезон. У північних та передгірних районах самиця робить тільки 1 або 2 кладки. З травня по липень самиця відкладає по 9 — 12 яєць у ямку, глибиною 10 — 17 см, яку викопує на березі у віддалені від води. Після відкладання яєць ямка закопується. Розміри яєць 28 — 33 мм, вага 7 — 8 г. На відміну від багатьох плазунів, яйця європейської болотної черепахи вкриті твердою оболонкою, як у птахів. Інкубаційний період 2 — 3 місяці. Молоді черепашки, що мають дуже маленькі розміри (22 — 25 мм, вага біля 5 г), не виходять з гніздової ямки, вони риють нірки від неї та залишаються у них до весни.

Telegram Channel