Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Ви говорили зі своєю дитиною-підлітком про секс?

Став відомий вік, в якому підлітки починають займатися сексом

Pixabay

Ви говорили зі своєю дитиною-підлітком про секс?

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про необхідність сексуальної освіти серед дітей та підлітків

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook. «Ви говорили зі своєю дитиною-підлітком про секс? А про хвороби, які передаються статевим шляхом? А про засоби контрацепції? Якщо ні – дарма. Репродуктивне здоров’я дуже важливе, і краще, якщо дитина якомога раніше отримає всю необхідну інформацію від батьків, лікарів, вчителів чи компетентних експертів. А не на сумнівних сайтах чи методом проб і помилок. Саме для цього і потрібна сексуальна освіта», – написала Супрун.

За її словами, сексуальна освіта – це передусім про виховання відповідального ставлення до стосунків та свого репродуктивного здоров’я. За визначенням ЮНЕСКО, мета такої освіти – забезпечити підлітків науковою та об’єктивною інформацією, яка дасть змогу обдумано ухвалювати рішення та знизити ризики, пов’язані зі статевим життям, зазначила глава МОЗ.

Сексуальна необізнаність становить серйозну загрозу здоров'ю, а агресивне пропагування культу сексу в медіа та кінематографі призводить до занадто ранніх сексуальних «дебютів», великої кількості абортів, сексуального насильства та поширення захворювань.

У 2016 році в Україні було зроблено 56 абортів жінкам віком до 14 років та 875 – віком 15-17 років, інформує УНІАН.

В.о. глави МОЗ наголосила, що сексуальна необізнаність становить серйозну загрозу здоров'ю, а агресивне пропагування культу сексу в медіа та кінематографі призводить до занадто ранніх сексуальних «дебютів», великої кількості абортів, сексуального насильства та поширення захворювань. Глава МОЗ зазначила, що сьогодні сексуальна освіта в Україні лише формується, але вже існують курси, якими можуть скористатися батьки, вчителі, лікарі та власне підлітки. «Табу на темі репродуктивного здоров’я — це абсурдний спадок совєцьких часів. Пам’ятайте, коли йдеться про здоров’я, не може бути «незручних тем». Адже це саме той випадок, коли від знань залежить здоров’я», - підсумувала Супрун.

Раніше Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) провів дослідження серед українських підлітків (10-17 років) й з'ясував, коли вони починають займатися сексом.У середньому хлопці починають займатися сексом у 14 років, дівчата - в 15.
 

У багатьох країнах світу сексуальна освіта передбачена шкільною програмою. Наприклад, у Швеції це обов’язковий предмет ще з 1950-х років. З 7-10 років і аж до закінчення школи учням розповідають про здоровий спосіб життя, розважливий та обдуманий початок статевого життя. На уроках говорять про статеву зрілість, перший секс та засоби контрацепції. У Нідерландах ще в дитячому садку малюкам розповідають про людську анатомію та фізіологію. У США, Норвегії та Франції сексуальна освіта також є в шкільній програмі. 

Telegram Channel