Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Назвали володаря PEN Pinter prize

Церемонія нагородження поета, драматурга і радіодиктора Сіссея відбудеться 10 жовтня у Британській бібліотеці.

Читомо.

Назвали володаря PEN Pinter prize

Переможцем британської літературної премії PEN Pinter prize цього року став британський письменник Лемн Сіссей

Про це повідомляє The Guardian, інформує портал Читомо.

Лемн Сіссей народився 1967 року в Англії, куди з Ефіопії уже вагітною приїхала його мама. Оскільки вона була змушена закінчувати навчання, соціальний працівник знайшов для новонародженого Лемна прийомну сім’ю, давши йому нове ім’я — Норман. Ці події змальовані у п’єсі Сіссея «Щось темне» та документальній стрічці ВВС «Внутрішній політ».

Прийомні батьки дали хлопцеві власне прізвище та ім’я Марк, на честь євангеліста Марка. У прийомній сім’ї Сіссей прожив до 12 років. На цей час у прийомних батьків було вже троє власних дітей. Відтак його віддали до дитячого будинку, сказавши, що більше ніколи не контактуватимуть із ним.

 За наступні 5 років майбутній письменник побував у чотирьох дитячих будинках.

За наступні 5 років майбутній письменник побував у чотирьох дитячих будинках. Коли Лемн досягнув 17-річного віку, йому видали свідоцтво про народження, де було вказане його справжнє ім’я, ім’я його біологічної матері, а також лист, датований 1968 роком, в якому матір просила соціального працівника повернути сина їй. З того часу Сіссей почав пошуки матері і повернув собі справжнє ім’я. Матір йому вдалося відшукати, коли йому був 21. На той час вона працювала на ООН в Ґамбії.

Життя у закладах опіки, булінг і фізичне насильство, якого він зазнавав з боку працівників дитячих будинків, Сіссей описав у своїх творах.

«У кожному своєму тексті Лемн Сіссей повертається у світ маргіналів, в якому він жив як покинута дитина. Зі своїх страждань він виковує красиві слова і тисячі причин жити і любити», — заявила одна із суддів премії, письменниця Морін Фрілі.

The PEN Pinter Prize — щорічна літературна премія, заснована 2009 року англійським PEN на честь лауреата Нобелівської премії з літератури Гарольда Пінтера, який був віце-президентом англійського ПЕН-клубу і активним членом Комітету ув’язнених письменників Міжнародного PEN (WiPC).

Нагороду присуджують за видатні літературні заслуги британському письменникові або письменнику, що проживає в Британії, який, за словами Пінтера з його нобелівської промови, показує «рішучий, непохитний погляд на світ» і демонструє «запеклу, інтелектуальну рішучість … визначити справжню істину нашого життя і нашого суспільства».

Лауреатами премії ставали: Салман Рушді, Маргарет Етвуд, Том Стоппард, Керол Енн Даффі та ін.

Telegram Channel