Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Деревина з Рівненщини йшла в Італію, Швецію...

Експортували деревини на 15,5 мільйона

Уніан

Деревина з Рівненщини йшла в Італію, Швецію...

Ліквідований у березні ц.р. Клеванський лісозавод «Промінь», що на Рівненщині, який належав дружині екс-голови Держагентства лісових ресурсів Віктора Сівця у період з 2016-го по квітень 2018 року експортував української деревини на 15 з половиною мільйонів гривень. Про це свідчать дані британської неурядової організації «Earthsight», опубліковані в рамках проекту «Timberleaks», пишуть «Наші гроші»

Імпортерами «левової частки» лісоматеріалів були компанії з різних країн Європи. Між іншим, регламент Євросоюзу забороняє імпорт нелегальної деревини, а також вимагає, щоб покупці проводили детальні перевірки своїх контрагентів.

Найбільшими покупцями рівненської деревини стали італійські компанії «Co Mo Las», «Sangiorgi Legnami» і шведська «Primpanel AB». Їх керівники, до речі, стверджували, що компанії отримують сировину від найкращих виробників пиломатеріалів у світі, а постачальників вони обирають ретельно, з повагою до закону і навколишнього середовища. А шведська фірма «Primpanel», яка імпортувала деревину з Клеванського заводу «Промінь» до лютого минулого року, стверджує, що як основу для власного виробництва використовує шведські ліси

Крім того, у переліку імпортерів фігурує і ТзОВ «КТП» з Російської Федерації, яке у 2016 році придбало у «Променя» виробів з дерева майже на 1 мільйон гривень.

За підозрою слідчих автором оборудки був екс-голова Держлісагентства часів Віктора Януковича Віктор Сівак при пособництві своєї дружини, громадянки РФ Марини Журавльової. Саме їй належали 95% акцій Клеванського заводу «Промінь» аж до моменту його ліквідації у березні цього року.

Як відомо, ПАТ «Клеванський лісозавод «Промінь» фігурує у кримінальному провадженні від травня 2014 року як компанія, рахунки якої використовували для легалізації грошей, отриманих в результаті реалізації незаконної схеми так званих «маркетингових послуг». За таким призначенням іноземні покупці деревини щонайменше у 2011-2014 роках перераховували на рахунки ряду офшорів «відкати» взамін на отримання затребуваних обсягів української деревини.

За підозрою слідчих автором оборудки був екс-голова Держлісагентства часів Віктора Януковича Віктор Сівак при пособництві своєї дружини, громадянки РФ Марини Журавльової. Саме їй належали 95% акцій Клеванського заводу «Промінь» аж до моменту його ліквідації у березні цього року.

Непогашені борги компанії сягнули 136-ти мільйонів гривень. Зважаючи на ризик того, що корпоративні права, рухоме і нерухоме майно «Променя» могли бути відчужені чи передані на користь третіх осіб з метою приховування, у травні ц.р. детективи НАБУ отримали дозвіл на арешт акцій Марини Журавльової та усього майна «Променя».

Тоді ж суд вирішив передати усе арештоване майно в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних оборудок та інших злочинів. Станом на даний час майно все ще має статус такого, що очікує передачі в управління АРМА органами прокуратури.

Згідно з митними записами, остання операція Клеванського лісозаводу «Промінь» щодо продажу дерев’яних панелей датована 23 квітня 2018 року.

До речі, минулого року з України до країн ЄС було незаконно імпортовано більше деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, ніж з країн Латинської Америки, Африки і Південно-Східної Азії, разом узятих.

Валентин СТАВСЬКИЙ

Telegram Channel