Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Люди просять не нищити зелені насадження

Лісівники доводять правочинність своїх дій.

Олександр ПРИЙМАК.

Люди просять не нищити зелені насадження

У селі Боровне Камінь-Каширського району частина мешканців збунтувалася проти вирубки лісу, адже люди вважають її незаконною. Їх обурило те, що лісівники здійснюють рубку в «період тиші», коли, здавалось би, подібні роботи заборонені. Ті ж у свою чергу стверджують: нічого не порушували, а виконували планові заходи. То на чиєму боці правда?

Ділянка, де саме господарювали працівники лісового господарства, стала місцем з’ясування відносин між ними і тутешніми жителями. Люди просили останніх не нищити природні насадження, а коли на те пішло, хай краще вирізають сухостій, котрого тут вдосталь. До того ж місцеві давно облюбували місцину та збирають тут гриби. Тому його варто зберегти. Та й діставатися сюди зручно, адже знаходиться ліс на віддалі близько 500 метрів від населеного пункту.

Натомість лісівники доводили правочинність своїх дій, пояснюючи, що здійснюють рубку головного користування, яка не є забороненою в даний період. І мають на те відповідні дозвільні документи.

Подібну відповідь журналісти отримали, коли згодом особисто звернулися за коментарем у СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», з працівниками якого і виник конфлікт у селян.

 ...Ми маємо виписаний лісорубний квиток. Якщо той пройшов експертизу в дозвільному центрі, то про що мова...

– У сезон тиші заборонено проводити лише суцільні та вибіркові санітарні рубки. Рубка головного користування сюди не входить, бо виконується згідно попередньо плану, що визначає «Укрдержліспроект»… Ми маємо виписаний лісорубний квиток. Якщо той пройшов експертизу в дозвільному центрі, то про що мова. Було б щось не так, ми не приступили б до рубки на згаданій ділянці, – коментує ситуацію провідний інженер з охорони та захисту лісу ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» Сергій Віруцький. – Наразі роботи продовжуються. Ділянку освоїли на 70%. Загалом площа становить більше гектара. Ми її дорубаємо. А наступної весни плануємо заліснити, посадимо нові культури. Оскільки там місцеві жителі проганяють худобу, то додатково їх обгородимо, аби тварини не нищили молоді саджанці.

Та от чи приживуться на цьому місці штучні насадження — селяни сумніваються. Кажуть: жодного толку з того не буде.
– Це залишився, по суті, один куточок стійкого природного лісу. Якщо вони його доріжуть і посадять штучні насадження, ті почнуть сохнути буквально через 15-20 років. Воно все висохне. І вже імунітету того не буде, – апелює діям лісівників місцевий житель Валентин Кадира.

Олександр ПРИЙМАК.

Джерело: Незалежна громадсько-політична газета «Полісся».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel