Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Браконьєр за допомогою електроструму виловив 70 кг риби

Незаконно добуті водні біоресурси, знаряддя і засоби лову вилучено та відправлено на ізольоване зберігання до рішення суду.

agronews.ua

Браконьєр за допомогою електроструму виловив 70 кг риби

У Запорізькій області чоловік здійснював вилов водних біоресурсів із застосуванням електроструму

У результаті йому вдалося впіймати 70 кг риби, а саме: сазан – 27 екз., сом – 2 екз., лящ – 1 екз. та карась сріблястий – 1 екз. Інцидент стався в акваторії Каховського водосховища, поблизу смт Кушугум. Сума збитків, завданих рибному господарству, становить 9 299 грн, повідомляють у Держрибагентстві, пише Агроньюз.

Наступного дня рейдовою групою Управління було зафіксовано аналогічне порушення. Двоє громадян займалися риболовлею за допомогою електролову з гумового човна. У такий спосіб їм вдалося добути 11 екз. сазана, загальною вагою 15 кг. Подія сталася в акваторії Каховського водосховища, поблизу с. Лисогірка Запорізького району. Цього разу завдані природі збитки склали 3 366 грн.

Наступного дня рейдовою групою Управління було зафіксовано аналогічне порушення. Двоє громадян займалися риболовлею за допомогою електролову з гумового човна. 

Розрахунок за незаконне добування водних біоресурсів здійснювався відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за одну незаконно виловлену особину сома становить 425 грн, сазана – 306 грн, ляща – 170 грн та карася сріблястого – 17 грн.

На всіх винних осіб оформлено протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Незаконно добуті водні біоресурси, знаряддя і засоби лову вилучено та відправлено на ізольоване зберігання до рішення суду. Враховуючи значну суму завданих природі збитків, на громадян може очікувати кримінальна відповідальність.

«Залежно від потужності електровудка діє у радіусі від 5 до 20 метрів. При цьому вона здатна знищити все живе – від риби та ікри до планктону і найдрібніших мікроорганізмів. Та риба, яка залишається живою – у майбутньому втрачає здатність нереститися. Після застосування електроструму водна ділянка стає не життєдайною, а риба та мікроорганізми гниють і перетворюють водойму в мертву зону на багато років. Тому наслідки подібної «риболовлі» для природи – катастрофічні!», — зазначив начальник Запорізького рибоохоронного патруля Дмитро Чайка.

Telegram Channel