Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
На Камінь-Каширщині буде ще одна територіальна громада

Камінь-Каширщина пасе задніх у процесі децентралізації

УНН

На Камінь-Каширщині буде ще одна територіальна громада

Карасинська громада (жителі сіл Карпилівка та Карасин) дала згоду на початок процесу утворення Сошичненської ОТГ. Жителі Стобихівки утрималися у прийнятті такого рішення і право визначитися щодо цього делегували сільським депутатам

Вже вчетверте Сошичненська сільська рада пропонує об’єднатися усім сільським радам, що мають увійти до Сошичненської ОТГ відповідно до перспективного плану. Однак до тепер із числа усіх згоду завжди давали лише карпиляни та карасинці. Втім оскільки у такому форматі громада вважалася неперспективною, вона так і не створилася. Цього разу на думку окремих експертів об’єднання може відбутися навіть за згоди лише Карасинської сільської ради. Хоча зрозуміло, що значно потужнішою буде громада, коли об’єднаються усі сільські ради. Саме про це говорили члени робочої групи зі створення у районі ОТГ на громадських слуханнях у Стобихівці та Карпилівці.

Експерти доводять, що Сошичненська ОТГ — найперспективніша у районі після Камінь-Каширської.

У селі Карпилівка на громадські слухання прийшло більш як півсотні активних та небайдужих жителів. Голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук як голова робочої групи по створенню ОТГ в районі та її член Світлана Сидорук, депутат районної ради, розповіли про переваги децентралізації та очікувані результати. Начальник управління фінансів РДА Валерій Бортнійчук озвучив присутнім надходження до місцевого бюджету загалом по громаді у складі відповідно до перспективного плану. Він зокрема зауважив, що міжбюджетні трансферти та власні доходи по Сошичненській ОТГ за даними 2018 року становили б 43 мільйони 400 тисяч гривень. Зокрема освітньої субвенції в ОТГ надійшло б 23 мільйони 517 тисяч гривень, базової дотації — 7 мільйонів 912 тисяч гривень, додаткової дотації – 6 мільйонів 726 тисяч гривень. А окрім того ПДФО (який сільські громади отримуватимуть лише після створення ОТГ) — у розмірі 2 мільйони 670 тисяч гривень. Інші власні надходження склали б 5 мільйонів 242 тисячі гривень. Порахували спеціалісти і видатки, які доведеться громаді проводити. Так, на органи управління у Сошичненській ОТГ витрачали б у 2018 році 3 мільйони 465 тисяч гривень, на культуру – 1 мільйон 601 тисячу гривень, пожежну частину – 96 тисяч гривень, дитячі садочки – 4 мільйони 977 тисяч гривень, утримання шкіл (в тому числі освітня субвенція) 30 мільйонів 462 тисячі гривень. Таким чином сума усіх видатків загалом є майже на 3 мільйони гривень меншою від доходів громади. Окрім того у випадку добровільного об’єднання громада отримуватиме ще протягом 5 років інфраструктурну субвенцію орієнтовно 6 мільйонів гривень.

Зрештою, після проведення аналізу усіх цифр та обмірковування можливостей вирішення різних проблем громад, карпиляни вкотре засвідчили свою готовність до рішучих дій.
Натомість у Стобихівці місцеві жителі неактивно долучилися до обговорення даного питання. На громадські слухання прийшло лише зо два десятки селян і для них озвучені цифри видатків та доходів здавалися неважливими, оскільки головною своєю ціллю вважають будівництво школи.
— Чому ми маємо перейматися питаннями децентралізації, коли проблемою умов навчання наших дітей не цікавиться ніхто? – риторично запитували люди.

Селяни обурені тим, що за стільки часу у їхньому селі, де є стабільною народжуваність, ніяк не візьмуться за будівництво належного навчального закладу. Вони висловили припущення, що до виготовлення документації на нову школу підходили несерйозно, усі тендери, що відбувалися, були лише затягуванням часу. А тому відчувають образу на владу та певною мірою відчай. Саме через це в обговоренні і не відважилися прийняти позитивне рішення про об’єднання. Є сподівання, що таке рішення приймуть на сесії депутати сільської ради.

Громадські слухання у Личинівській, Качинській, Заліській та Нуйнівській сільських радах, які відповідно до перспективного плану також мають увійти до Сошичненської ОТГ, ще попереду. Як складеться позиція їх жителів, важко передбачити. Бо є думка, що ці громади хотіли б увійти до Камінь-Каширської ОТГ. Але оскільки вносити зміни до перспективного плану уже немає часу, їх рішення може бути й інакшим. Тим більше експерти доводять, що Сошичненська ОТГ — найперспективніша у районі після Камінь-Каширської.

Тетяна ПРИХОДЬКО

Telegram Channel