Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
На Рівненщині влаштували випускний без кульок і сміття

Ще два роки тому у небо запускали сотні кульок.

rivnepost.rv.ua

На Рівненщині влаштували випускний без кульок і сміття

Уже традиційними стали загальноміські свята випускників

Зокрема, в обласному центрі відбулася урочиста хода випускників шкіл під музику військового оркестру оперативного командування «Захід» до майдану Незалежності, де й проходило дійство. У зв’язку  із запланованими заходами було перекрито рух транспорту на вулицях Соборній, Міцкевича і Чорновола. На цей же період також буде змінено рух тролейбусів і міських «маршруток».

А на майдані Незалежності було облаштовано фотозону "Випускний альбом-2019", де випускники, їх друзі, батьки і педагоги мали змогу  сфотографуватися на пам'ять.

Серед цьогорічних нововведень – відмова від повітряних кульок, яких щасливі випускники щороку випускали в небо.  Як відомо, напередодні очільниця міністерства освіти Лілія Гриневич закликала педагогів, учнів та їх батьків не приносити і не запускати повітряних кульок у небо.

Серед цьогорічних нововведень – відмова від повітряних кульок, яких щасливі випускники щороку випускали в небо.  

Ще раніше випусники рівненських та інших шкіл запустили еко-челендж проти застосування провітряних кульок і звернулися до своїх ровесників і педагогів з проханням відмовитися від них на святкуванні дня останнього дзвоника, випускного і 1 вересня, а замість запуску в небо кульок посадити дерева. До речі, ця ініціатива знайшла і продовжує знаходити широку підтримку серед рівнян. Принаймні, в школі, де вчаться мої внуки, та й біля інших навчальних закладів обласного центру таких «салютів» я не спостерігав.

А в Острозі в центрі міста став свідком такої події: в одній з місцевих шкіл гучно відзначають свято останнього дзвоника, звучать вітання вчителів і батьків, лунає музика… А поруч молоді люди ретельно шліфують фасад стіни колишнього кінотеатру.

Підходжу і цікавлюся: а де та школа знаходиться і з якого приводу лунає ця музика? Хлопці і дівчата здивовано дивляться на мене. А одна з них, як потім з’ясувалося, керівниця цієї бригади зі студентів Острозької академії і випусників місцевих шкіл, пояснює:

– Так це ж школа за парком. А там – свято останнього дзвоника. Ви що, не знаєте?..

– А чому ж ви тут? І кульок у небі не видно…

- У нашій школі свято останнього дзвоника було ще вчора. А сьогодні ми тут працюємо: як бачите, прибираємо… – долучаються до розмови хлопці і дівчата. – Ми кульок у небо теж не запускали. Бо це призводить до забруднення навколишнього середовища, яке і так нечисте. Ми цілком підтримуємо ініціативу нашої міністерки Лілії Гриневич.

Дорогою до Рівного в жодному селі Острозького і Здолбунівського районів, де теж відзначали свято останнього дзвоника, жодної кульки в небі я не побачив. 

Дорогою до Рівного в жодному селі Острозького і Здолбунівського районів, де теж відзначали свято останнього дзвоника, жодної кульки в небі я не побачив.

Проте вже наступного дня біля Рівненського зоопарку помітив шкільний автобус з написами «ЗНО» на лобовому і бокових вікнах, заповнений підлітками, які тримали в руках різнокольорові кульки.

Як з’ясувалося, ці школярі з Гощанського району. А поверталися вони з однієї з рівненських шкіл, де проходили ЗНО. Там їм сказали, що цього разу кульок запускати в небо не будуть. Тож дівчата і хлопці вирішили залишити їх собі на пам’ять і в жодному разі в небо не запускатимуть. Та ще й

розповідатимуть друзям, батькам, братикам і сестричкам, сусідам, усім землякам про шкідливість для навколишнього середовища цих же кульок, а також поліетиленових пакетів, пет-пляшок, пластмасових квітів і вінків та іншої синтетики, які так уже заповнили наше довкілля, що стає важко дихати. Про це, до речі, і йшлося на цьому ЗНО.

Ну, що ж, як кажуть, наші діти, а тим паче онуки знають усе і нас цьому вчать...

Валентин СТАВСЬКИЙ


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel