Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Луцьку знову поширюється сморід

Керівництво Гнідавського цукрового заводу не виконало усіх взятих на себе зобов'язань і поля фільтрації продовжують створювати проблеми.

gnidava.lt.ua

У Луцьку знову поширюється сморід

Під час оперативної наради вчергове піднімали питання поширення у місті неприємного запаху

Начальник відділу екології Оксана Тарабанюк зазначила, що з початком теплого періоду року, тобто травень-червень 2019 року, коли температура повітря піднялась вище 15-20° у місті знову проявилась проблема із поширенням неприємних запахів. До групи оперативного реагування “15-80” почали надходити масові звернення від 2-3 до 44 звернень на добу, як от 21 червня 2019 року, інформує Луцька міська рада.

На відміну від попередніх років, сморід поширюється лише у конкретному районі. Це район вулиці Львівської, мікрорайону ЛПЗ і досягає вулиць Володимирської та Ковельської за сприятливих атмосферно-кліматичних факторів, тобто лише у південно-західному районі міста.

Враховуючи розміщення на території міста виробничих підприємств, специфіку їх діяльності, наявність санітарно-технічних об’єктів, візуальні обстеження та конкретні факти зливу нечистот, які зафіксовані працівниками відділу екології, інспекторами департаменту муніципальної варти та представниками Держпродспоживслужби джерелом неприємного запаху, що поширюється в пд-зх частині м.Луцька є поля фільтрації ПАТ “Гнідавський цукровий завод”.

З метою врегулювання ситуації міською радою направлено листи-звернення про вжиття заходів контролю за дотриманням природоохоронного та санітарного законодавства до обласних структур державного управління: Волинської обласної державної адміністрації та Держпродспоживслужби.

У 2018 році міською радою здійснено будівництво другої черги каналізаційної мережі у мікрорайоні Вересневе. Жодної краплини каналізаційних стоків від міста більше не потрапляє на поля фільтрації ПАТ “Гнідавський цукровий завод”. Каналізаційні стоки с.Гірка Полонка, після будівництва нової КНС також приймають міські каналізаційно-очисні споруди. 

ПАТ “Гнідавський цукровий завод” та його супутне підприємство ТзОВ “Біопаливно-енергетична компанія” зареєстровані в селі Рованці, вул. Промислова, 3 та розміщені на території Боратинської сільської ради Луцького району. Дозвіл на розміщення нового виробництва на своїй території, як і узгодження його із громадськістю через громадські слухання надавала Боратинська сільська рада (протокол від 19.05.2016), а не Луцька міська рада. Луцька міська рада не є дозвільним органом, дозвіл на спецводокористування, на розміщення відходів для вище вказаних підприємств надано управлінням екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації за погодженням з обласним управлінням Держпродспоживслужби та дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря Міністерством екології та природних ресурсів України.

Поля фільтрації ПАТ “Гнідавський цукровий завод” як джерело поширення неприємного запаху не є міським санітарно-технічним об’єктом. Це є приватна територія підприємства, яке відповідно до технічного регламенту зобов’язане забезпечити його періодичне очищення від дефекату.

Зі сторони Луцької міської ради вжито максимальні заходи щодо вирішення проблеми смороду для мешканців міста. Так, у 2018 році міською радою здійснено будівництво другої черги каналізаційної мережі у мікрорайоні Вересневе. Жодної краплини каналізаційних стоків від міста більше не потрапляє на поля фільтрації ПАТ “Гнідавський цукровий завод”. Каналізаційні стоки с.Гірка Полонка, після будівництва нової КНС також приймають міські каналізаційно-очисні споруди.

Для вирішення ситуації саме міською радою були ініційовані позапланові перевірки у 2017 році підприємств ПАТ “Гнідавський цукровий завод” та ТзОВ “Біопаливно-енергетична компанія”, організовано проведення громадських слухань. На той час підприємством, власником полів фільтрації, були вжиті певні заходи для зменшення смороду, а саме: очищено поля фільтрації від дефекату, проведено дослідження та здійснено санацію накопичених рідин на полях фільтрації науковцями Одеського інституту мікробіотехнології із застосуванням пробіотичних бактерій. На певний час напругу було знято.

Оксана Тарабанюк зазначила, що розклад органіки на полях фільтрації продовжується, створюючи нестерпні умови проживання та праці мешканцям південно-західної частини нашого міста та прилеглих сіл Городища-1, Гіркої Полонки, Баєва.

Було виявлено вантажний автомобіль МАЗ. У його кузові під дошками було замасковано цистерни, з яких зливалали на поле рідину з неприємним запахом. З наявних у водія документів стало відомо, що у машині знаходилося 17 тонн мелясної води, яка при високій температурі, вступаючи у реакцію зазнає бродіння та утворює нестерпний запах, який швидко розповсюджується на великій території та є одним із причин неприємного запаху в місті Луцьку.

Також начальник відділу екології зауважила, що Луцька міська рада ініціюватиме проведення позапланових перевірок Державною екологічною інспекцією у Волинській області та Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області дотримання вимог природоохоронного законодавства ПАТ “Гнідавський цукровий завод” та ТОВ “Біопаливно-енергетична компанія”.

У свою чергу, директор департаменту муніципальної варти Юлія Сиротинська зазначила, що 20 червня близько 18 години на номер Групи швидкого реагування надійшов дзвінок від громадських активістів про можливий злив нечистот у районі вулиці Львівської на межі Луцька та Боратинської ОТГ. За її словами, на вказаному заявниками місці було виявлено вантажний автомобіль МАЗ. У його кузові під дошками було замасковано цистерни, з яких зливалали на поле рідину з неприємним запахом. З наявних у водія документів стало відомо, що у машині знаходилося 17 тонн мелясної води, яка при високій температурі, вступаючи у реакцію зазнає бродіння та утворюються нестерпний запах, який швидко розповсюджується на великій території та є одним із причин неприємного запаху в місті Луцьку. Цю рідину вивозили з Гнідавського цукрового заводу.

Юлія Сиротинська зауважила, що автомобіль МАЗ належить підприємцю Віктору Токарчуку. За її словами, 22 квітня цього року два автомобілі марок МАЗ та МАН, які належать цьому підприємцю, уже ловили на зливі нечистот. Директор департаменту муніципальної варти зауважила, що зверталися й у Боратинську ОТГ, Волинську облдержадміністрацію щодо проблеми зливу нечистот за межами міста та поширення Луцьком неприємного запаху, але ракції нема.

Секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що проблема поширення неприємного запаху у місті Луцьку з'явилася у 2016 році. Саме у цей час запрацювало ТОВ “Біопаливно-енергетична компанія”. Попереднє керівництво міста на чолі з Миколою Романюком намагалися виявити причини смороду, пророблено було багато роботи. У 2017 році уже нинішньому керівництву вдалося виявити, що основною причиною неприємного запаху є поля фільтрації Гнідвавського цукрового заводу.

Він наголосив, що Луцька міська рада виділила кошти на будівництво мережі господарсько-побутової каналізації у мікрорайоні Вересневе і нині від населення не надходить нечистот на поля фільтрації. На жаль, керівництво Гнідавського цукрового заводу не виконало усіх взятих на себе зобов'язань і поля фільтрації продовжують створювати проблеми.

Григорій Пустовіт назвав поведінку підприємців, які свідомо травлять лучан та мешканців навколишніх сіл неприємним запахом, неприпустимою. За його словами, не можна ставити гроші вище життя і здоров'я десятків тисяч громадян. Розкритикував Григорій Пустовіт й позицію обласних екологічних служб. За його словами, вони не реагують на звернення Луцької міської ради щодо проведення перевірок підприємст, які є, ймовірно, причинами поширення неприємного запаху у Луцьку. Він зачитав відповідь отриману міською радою з облдержадміністрації, де зауважується, що причиною смороду у місті є рідкі та тверді побутові відходи, тобто, неприємний запах йде від сміттєвих контейнерів. Ще однією причиною, згідно з цим листом, є зливання рідких відходів тваринного походження у міську каналізаційну мережу. Григорій Пустовіт зауважив, що це абсурд, адже усі знають, що основною причиною неприємного запаху є поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу. Крім того, він наголосив, що КП “Луцькводоканал” не видав жодного дозволу на злив у міську каналізацію рідких відходів тваринного походження.

Telegram Channel