Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Голова Смідинської громади у Канаді виступила з доповіддю про українську децентралізацію

Голови громад, мери міст і старости – посли української децентралізації на Третій конференції з питань реформ в Україні в Торонто

facebook.com/Оксана Піцик

Голова Смідинської громади у Канаді виступила з доповіддю про українську децентралізацію

24 очільники ОТГ, по одному представнику з кожної області, та 3 старости були запрошені Програмами «U-LEAD з Європою» та DOBRE і Проектами PLEDDG та DESPRO приєднатися до Третьої міжнародної конференції з питань реформ в Україні у Торонто

Оксана Піцик, голова невеликої, але успішної Смідинської ОТГ у Волинській області, приєдналася до панелі «Зверху вниз, знизу догори: Цілісність, інклюзивність та управління» разом із Петером Сійярто, міністром закордонних справ Угорщини, Віце-прем’єр-міністром Геннадієм Зубком та професором Георгом Мілбрадтом, спеціальним посланником уряду Німеччини з питань децентралізації.

У своїй промові вона підкреслила, що децентралізація – це можливість, якою скористалася її громада. Вона сподівається, що вже скоро буде завершено перший етап децентралізації і розпочато другу фазу, а саме укрупнення районів. Оксана Піцик та мешканці її громади чекають плідної роботи нового парламенту у прийнятті законопроектів, що стосуються децентралізації та галузевих реформ.

 

 Під час другого дня конференції в рамках відкритого заходу в Українському домі у Торонто за участі понад 500 представників української політики, міжнародної спільноти донорів, громадянського суспільства, бізнесу та ЗМІ Канади була організована спеціальна панель з питань реформи децентралізації. Тамара Кір'ян, староста села Пироги Глобинської ОТГ у Полтавській області, Денис Коротенко, голова Широківської сільської ОТГ Запорізької області, Олександр Корінний, голова Новоукраїнської ОТГ у Кіровоградській області, Сергій Редчик, міський голова Хмільника Вінницької області, Олександр Слобожан, директор Асоціації міст України та Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко представили канадській аудиторії досягнення реформи.

Оксана Піцик та мешканці її громади чекають плідної роботи нового парламенту у прийнятті законопроектів, що стосуються децентралізації та галузевих реформ.

«Децентралізація руйнує пута тоталітарних режимів і приносить нову ментальність», - зазначила Тамара Кір’ян. Денис Коротенко підкреслив важливість новостворених громад як нових бізнес-хабів для канадських інвесторів: «Економічний розвиток – це майбутнє. Раніше ми не думали про наш бюджет, а після об'єднання почали з інвентаризації і підрахунку коштів, що принесло нам нові ідеї, як ефективно використовувати гроші, та нові можливості для надання кращих послуг нашим громадянам та місцевому бізнесу».

 

 Геннадій Зубко високо оцінив нову політичну культуру керівників ОТГ: «Голови об'єднаних громад є справжніми лідерами, майбутніми членами парламенту, новим обличчям реформ!».

Заступниця керівника Головного директорату Єврокомісії зі зв'язків з країнами-сусідами Катарина Матернова особисто зустрілася з 24 очільниками ОТГ і у своєму виступі в Українському домі наголосила, що «Децентралізація є однією з реформ, які кардинально змінюють життя, оскільки реформа змінює мислення людей. Тому ця важлива реформа підтримується Європейським Союзом, і багато країн-членів ЄС допомагають Україні на шляху її впровадження.

По завершенні конференції 4-5 липня голови ОТГ відвідають з навчальним візитом провінцію Онтаріо. Навчальна поїздка дозволить їм обмінятися належними практиками і перейняти канадський досвід місцевого самоврядування.

Джерело: Децентралізація
Telegram Channel