Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Через укуси кліщів щотижня до півсотні волинян звертаються за допомогою медиків

Кліщі можуть переносити небезпечні хвороби

people looking at wood tick embedded in human skin

Українська правда. Життя

Через укуси кліщів щотижня до півсотні волинян звертаються за допомогою медиків

Природні умови Волині сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій, особливо тих, котрі пов’язані з контактом із кліщами та гризунами

Запроваджено моніторинг  досліджень  об’єктів довкілля на наявність збудників  природньо-осередкових інфекцій шляхом відлову та обстеження  мишовидних гризунів, комах, кліщів. Так, у 2019р. лабораторією  особливо-небезпечних інфекцій підтверджено високий відсоток інфікування дрібних ссавців у природі, а саме: лептоспірозом – у 12% досліджень, ієрсініозами  — у 9%. За результатами дослідженя кліщів, зібраних на прапор виявлено 2 культури туляремії (в Камінь-Каширському районі), в 6,8% виявлені збудники кліщового лаймбореліозу, що підтверджує активність процесу в природі та створює реальну небезпеку для здоров’я людей.

До закладів охорони здоров’я області за допомогою з приводу укусів або присмоктування кліщів щотижнево звертається 30-50 осіб. 

У 2019 році уже зареєстровано 10 випадків хвороби Лайма (у м.Луцьку – 6 випадків, Маневицькому районі – 2 випадки, містах Ковелі, Нововолинську по 1-му випадку). Серед постраждалих — дитина віком 10 років. Напади кліщів відбувались під час відпочинку у центральному парку культури та відпочинку імені Лесі України м. Луцька, парку імені 900-річчя Луцька, на прибудинкових територіях та під час перебування на дачних масивах. До закладів охорони здоров’я області за допомогою з приводу укусів або присмоктування кліщів щотижнево звертається 30-50 осіб. При  мікроскопічному дослідженні знятих з людей кліщів, в 30% виявлені позитивні знахідки борелій.

Попередження виникнення хвороби Лайма базується в основному на неспецифічній профілактиці, завданням котрої  є захист людей від укусів кліщів. Це завдання вирішується двома шляхами: винищенням кліщів в природних осередках інфекції та індивідуальним захистом людей. Боротьбу з популяціями кліщів необхідно проводити в місцях найбільшого ризику зараження людей (особливо – дітей): у дитячих таборах, парках,  на дитячих майданчиках, зонах відпочинку ресторанного типу та інших рекреаціях шляхом проведення акарицидної обробки.

Джерело: Волинський обласний лабораторний центр
Telegram Channel