Волинський персиковий сад дав перші плоди
2 серпня у селі Ковбань, що на Горохівщині, провели День саду персиків. Захід відвідали представники органів влади, фермери та садоводи
Персиковий сад у площею 2 гектари заклали ще восени 2017 року троє фермерів-однодумців Володимир Мельник, Сергій Шевчук та Іван Грушковський. Цьогоріч молоді дерева дали свої перші плоди, повідомили у Департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА.
Персиковий сад у площею 2 гектари заклали ще восени 2017 року троє фермерів-однодумців Володимир Мельник, Сергій Шевчук та Іван Грушковський.
- На Волині все частіше починають вирощувати нетрадиційні для цих земель нішеві культури, такі як лохина, жимолость, персик. Вперше на Волині закладено 2 гектари персику. Фермери реалізували себе на волинській землі і дають можливість працювати своїм краянам, - зазначив директор департаменту агропромислового розвиту Юрій Горбенко.
Учасників дня поля привітали начальник Управління регіонального розвитку РДА Микола Панасюк, начальник відділу агропромислового розвитку Оксана Камоцька, в.о. голови Горохівської райдержадміністрації Андрій Розтока.
Закуплені кісточки розбивали щоб дістати насінники та піддали стратифікації. Їх пророщували в холодильнику при температурі 2-3 градуси. Цей процес тривав 75 днів. Завдяки копіткій праці вдалося досягти високої схожості насінини – 90-95%.
Голова Волинської обласної сільськогосподарської дорадчої служби Наталія Козак повідомила, що засновники саду були учасниками проекту «Час для бізнесу». Завдяки проекту вони познайомилися, переймали досвід у Польщі та змогли реалізувати спільні задуми.
Володимир Мельник розповів історію закладання саду.
Як стало відомо, фермери розпочинали господарювати із вирощування яблук, груш, слив, вишень, абрикосів. Закласти персиковий сад вирішили після відвідування розсадників сім’ї Маценко, що на Черкащині.
Підщепу персика фермери вирощували самі. Для цього замовляли насіння маньчжурського персика, який росте в Манчжурії. Обрали саме цей персик для підщепи, бо він витримує температурний режим від -45 до +50 °С. Закуплені кісточки розбивали щоб дістати насінники та піддали стратифікації. Їх пророщували в холодильнику при температурі 2-3 градуси. Цей процес тривав 75 днів. Завдяки копіткій праці вдалося досягти високої схожості насінини – 90-95%.
Незважаючи на усі труднощі, фермерам вдалося втілити сміливі задуми та досягти успіху. До слова, жоден із господарів не має аграрної освіти. За фахом Володимир Мельник – анастазіолог із 30-ти річним стажем у Горохівській районній лікарні, Сергій Шевчук – інженер-будівельник, а Іван Грушковський – водій.
На сьогодні персиковий сад налічує 15 ранніх, середніх та пізніх сортів, окрім цього, господарство займається вирощуванням саджанців яблук, груш, вишень, черешень та персиків на маньчжурській підщепі під замовлення.
На сьогодні персиковий сад налічує 15 ранніх, середніх та пізніх сортів, окрім цього, господарство займається вирощуванням саджанців яблук, груш, вишень, черешень та персиків на маньчжурській підщепі під замовлення.
Учасники Дня поля оглянули персиковий сад та розплідник. На завершення заходу, відбулася дегустація персиків.
Усі фото - Департамент агропромислового розвитку Волинської ОДА.