Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На один голос виборця Палиця витратив майже 71 гривню, а Ігор Гузь - 6,6

Волинь-нова

На один голос виборця Палиця витратив майже 71 гривню, а Ігор Гузь - 6,6

Скільки коштував голос виборця на Волині порахував рух «Чесно»

Перемогу на парламентських виборах у чотирьох виборчих округах на Волині здобули самовисуванці. Це аномальні округи для "Слуги народу". Щоправда, є один округ на всю область, у якому переміг кандидат від цієї партії. Як повідомляв Рух ЧЕСНО під час виборчої кампанії, Волинь фактично віддали на відкуп "укропівцю", майбутньому народному депутату від Луцька (22-й округ) Ігореві Палиці та його команді. Саме його кампанія виявилася найдорожчою. А самовисуванець у 19-му окрузі Ігор Гузь витратив найменше коштів.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив підрахувати, хто з переможців виборів провів найефективнішу кампанію.

Фігурант антикорупційних розслідувань, "укропівець" Ігор Палиця, який балотувався як самовисуванець від Луцька, на свою виборчу кампанію витратив найбільше коштів з-поміж усіх, хто пройшов до Верховної Ради у Волинській області, – понад 2 млн грн. Він здобув підтримку 29 тисяч виборців.  Найбільші видатки Палиця мав на розміщення агітації на телеканалі "Аверс". Загалом за транслювання реклами, ефіри та інші послуги телекомпанії він заплатив майже 1 млн 250 тис. грн. Скриншот з остаточного фінзвіту Ігоря Палиці. Майже 370 тис. грн – одна з найбільших сум за послуги "Аверсу". Також були витрати на розміщення білбордів, рекламу у ЗМІ, оренду приміщень у лікарнях та освітніх закладах Луцька, де кандидат проводив зустрічі з виборцями.

На один голос виборця Палиця витратив майже 71 гривню. 

Виборча кампанія самовисуванця Ігоря Гузя (19-й округ) виявилася найдешевшою. За нього проголосувала 41 тисяча виборців. Цікаво, що у фінансовому звіті Гузя зазначено, що він вклав 350 тис. грн власних коштів і таку саму суму отримав до виборчого фонду як внески від фізичних осіб, а витратив на кампанію лише 272,3 тис. грн. Куди зникла решта грошей, журналісти Руху ЧЕСНО поцікавились у нардепа. Ігор Гузь розповів, що загальний розмір його виборчого фонду становив 300 250 грн. Тобто, мовляв, у графах "власні кошти" та "кошти фізичних осіб" одна й та сама сума. "У звіті є розділ 2 з переліком осіб, які поповнювали виборчий фонд. Таких осіб було десять. І мене серед них немає", – сказав Гузь. Також він додав, що до держбюджету було повернено тільки 80 грн. Серед донорів Гузя були троє його помічників: Андрій Хведчак, Віктор Хиць та Олена Маюк. Під час виборчої кампанії кошти витрачали на друк агітаційної продукції, розміщення матеріалів у ЗМІ, а також оренду приміщень для зустрічей з виборцями. Зі звіту кандидата відомо, що він орендував приміщення в навчальних закладах і сільських радах. 

За голос виборця Гузь заплатив лише 6,6 грн.

Фігурантку антикорупційних розслідувань, самовисуванку Ірину Констанкевич (23-й округ) підтримали майже 39 тисяч виборців. На виборчу кампанію вона витратила приблизно 612 тис. грн. З них 180 тис. – її власні кошти, ще 431 тис. грн – внески від фізичних осіб. Серед восьми донорів кандидатки були двоє її помічників – Ігор Климчук і Микола Васага. Цікаво, що Констанкевич фондували однакові суми в одні й ті самі дні. Наприклад, 3 липня 2019 року двоє донорів переказали по 60 тис. грн, а 5 липня – ще троє: один перерахував 60 тис. грн і двоє – по 70 тис. грн. За ці гроші нардепка розміщувала агітацію у ЗМІ, друкувала агітаційні матеріали, орендувала приміщення для зустрічей з виборцями. 

За гроші з виборчого фонду орендували приміщення сільських рад, замовляли місця для розміщення зовнішньої реклами, агітпродукцію та рекламу в ЗМІ. 

Голос обійшовся Ірині Констанкевич у 16 гривень.

З-поміж 5-ти округів на Волині лише в одному (№20) переміг кандидат від "Слуги народу" – В'ячеслав Рубльов. За нього віддали голоси 36 тисяч виборців. Рубльов був депутатом Волиньради від УКРОПу й на момент реєстрації кандидатом у нардепи від "Слуги народу" залишався членом УКРОПу та очільником обласного осередку партії. Свій виборчий фонд Рубльов поповнював власними ресурсами та внесками від фізосіб. Його загальний розмір становив 719 тис. грн, з яких 50 тис. – власні кошти кандидата, а 690 тис. грн – надходження від фізичних осіб. Серед внескодавців були члени ВО "Батьківщина" – Ігор Лех, котрий вніс 200 тис. грн, і Володимир Яренчук, який пожертвував 100 тис. грн. Гроші з виборчого фонду витрачалися так само на оренду приміщень для зустрічей з виборцями, розміщення публікацій у ЗМІ, друк та розповсюдження агітаційної продукції. 

Один голос виборця коштував Рубльову майже 20 гривень.

Зауважимо, що, крім власного виборчого фонду кандидата, на його перемогу працювала й реклама "Слуги народу", яка підвищувала рейтинги Зе!кандидатів. Загалом партія витратила на парламентську кампанію близько 114 млн грн.Однак, як повідомляв Рух ЧЕСНО, не всі видатки "Слуги народу" були відображені у фінзвіті партії.

Фігурант антикорупційних розслідувань Степан Івахів, котрий утретє переміг у 21-му окрузі, поповнив виборчий фонд власними коштами на майже 590 тис. грн. За Івахіва віддали голоси 33 тисячі виборців. На поточний рахунок виборчого фонду було повернуто 83 тис. грн, з яких 1 тис. грн, сплачену за оренду приміщень у двох сільрадах, та 82 тис. грн – за надання ефірного часу телекомпанією "Аверс" у зв'язку з помилковим переказом коштів.  За гроші з виборчого фонду орендували приміщення сільських рад, замовляли місця для розміщення зовнішньої реклами, агітпродукцію та рекламу в ЗМІ. 

На один голос виборця нардеп витратив 17,5 грн.

Але це лише офіційні видатки, що здійснювалися з рахунку виборчого фонду. Крім цього, на виборах є й неофіційні витрати, які до звітів кандидатів не потрапляють.

Джерело: Рух «Чесно»
Telegram Channel