Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В неіснуючому лемківському селі врятували церковну дзвіницю

Ця дзвіниця – єдиний об'єкт, який нині свідчить про існування села.

FACEBOOK.COM/POLANYSUROWICZNE

В неіснуючому лемківському селі врятували церковну дзвіницю

Група любителів Низьких Бескидів врятувала історичну церковну дзвіницю ХІХ століття від повного руйнування в неіснуючому селі Поляни-Суровичні

Про це повідомляє "Історична правда" з посиланням на видання "Наше Слово".

Справа стосується села Поляни-Суровичні у ґміні Команча, яке сьогодні є долиною, де ніхто не живе. А воно до 1946 року нараховувало більше тисячі мешканців (майже самих лемків). У селі була дерев'яна греко-католицька церква Святого Архангела Михаїла з окремою дзвіницею.

У селі була дерев'яна греко-католицька церква Святого Архангела Михаїла з окремою дзвіницею.

Ця дзвіниця – єдиний об'єкт, який нині свідчить про існування села. Протягом багатьох років дзвіницею ніхто не цікавився. Її могло не бути, але у варшавському туристичному середовищі народилася ідея її відбудови.

З 2012 року цей об'єкт, власником якого є Братство греко-католицької молоді "Сарепта", поетапно відновлювався. Вдалося відремонтувати знищені мури дзвіниці (основні праці виконало товариство "Маґурич") та споруджено тимчасовий дах. Останнім етапом робіт було встановлення купола на дзвіниці.

 Вдалося відремонтувати знищені мури дзвіниці (основні праці виконало товариство Вдалося відремонтувати знищені мури дзвіниці (основні праці виконало товариство "Маґурич") та споруджено тимчасовий дах.

 
Останнім етапом робіт було встановлення купола на дзвіниці.

 
Telegram Channel