Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На Маневиччині освятили реконструйовану каплицю польських легіонерів

Волинь-нова

На Маневиччині освятили реконструйовану каплицю польських легіонерів

У Костюхнівці відзначили 21-у річницю Харцерської служби пам’яті на Сході, які пройшли 17 серпня

Щоби відзначити важливу для харцерів (польські пластуни, скаути. - ред.) дату й віддати шану польським воїнам, полеглим у боях за незалежність Батьківщини, до Костюхнівки, що на Маневиччині, прибули представники Сенату РП на чолі зі спікером Станіславом Карчевським, посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький, працівники Генерального консульства РП у Луцьку разом із генеральним консулом Вєславом Мазуром. Напередодні вони зустрілися з харцерами біля спільного вогнища в Польському ліску.

 

 17 серпня на Польське військове кладовище, розташоване в лісі біля Костюхнівки, приїхали також численні делегації з Польщі та України, зокрема, нащадки легіонерів, харцери, представники різних польських інституцій, місцевих органів влади Маневицького району, міста Луцька, поляки з усього Луцького консульського округу.

Урочисті заходи розпочалися месою, яку звершили священники Луцької дієцезії. Принагідну проповідь виголосив отець-канонік Вітольд-Йосиф Ковалів. Він пригадав, як у вже далекому 1995 р. він ще як острозький парох уперше побував у цьому лісі і знайшов одну зі стел, присвячених Юзефу Пілсудському. Його тоді вразило й розчулило те, що вона вціліла після стількох років комуністичного режиму. Отець-канонік Вітольд-Йосиф Ковалів зазначив також, що в Польському ліску поховані його односельці, жителі Пороніна в польських Татрах.

 

 «Це місце, ці могили звертаються до нас, щоби ми цінували цей великий Божий дар, яким є незалежне життя – незалежне існування Польщі і незалежне існування України. Ми бачимо і відчуваємо, які великі загрози на нього чекають. І я дуже радію, що сьогодні тут так багато молодих харцерів, які прибули сюди, щоби подбати про могили своїх, можна так сказати, старших колег. Ви дуже щасливі, що сюди приїжджаєте! Забирайте із собою не тільки цей чудовий запах соснового лісу і спогади про відпочинок, а й забирайте пам’ять, ким ви є, пам’ять, навіщо ми всі сюди приїжджаємо!» – звернувся священник до учасників літургії.

Після завершення меси відбулося освячення дерев’яної каплиці на честь польських легіонерів, яку наприкінці минулого року реконструювали за віднайденими фото оригінальної каплиці міжвоєнного часу. Далі відбулося покладення квітів і запалення лампад на могилах легіонерів.

Маршалок Сенату РП Станіслав Карчевський передчасно покинув зустріч, відбувши віддати честь Олександру Колбуну, полеглому воїну із сусіднього із Костюхнівкою села Вовчицьк. 20-літній юнак загинув на Луганщині, де брав участь у Операції об’єднаних сил.

Маршалок Сенату Станіслав Карчевський звернувся до присутніх та, зокрема, до харцерів, яким подякував за опіку над місцями пам’яті та за внесок у діалог Польщі та України. Також він наголосив: «Це дуже важливо, аби ми схилялися над цими могилами, молилися, згадували їх, але й ми маємо дивитися, що відбувається зараз. Коли ми добиралися сюди, ми бачили приготування до похорону молодого українця, який загинув на війні. Ми маємо говорити Європі – тут війна! Ми маємо говорити Європі, що ми цієї війни не хочемо. Ми повинні знати, хто наш ворог, і повинні знати, що війни ніколи більше не повинно бути! Щоби наші наступні покоління, щоби ви могли приїжджати сюди, і щоб ніколи не було потреби тримати автомат у руках».

«Ми не говоримо про політику, але політика є квінтесенцією, адже саме політичні переговори повинні приводити до миру, вони повинні привести до того, щоби жоден українець більше не загинув, щоби жодна матір, жодна родина не ридала над могилою українця. Це є нашим, політиків, завданням. І я хочу вас запевнити, що ми, зміцнені молитвою й перебуванням тут, докладемо всіх зусиль, щоби ніколи не проливалася кров – і поляків, і українців», – сказав спікер польського Сенату.

Харцмайстер Ярослав Гурецький подякував усім тим, хто допомагав і допомагає харцерам у їхньому служінні. Хочемо нагадати, що вони опікуються не лише кладовищем легіонерів у Польському ліску, а й близько 30 місцями пам’яті по всій Волині.

Після завершення офіційної частини харцери традиційно частували гостей стравами, приготованими на польовій кухні. Далі представники польських товариств Луцького консульського округу у неформальній зустрічі розмовляли із сенаторами, обговорювали проблеми, ділилися планами.

Маршалок Сенату РП Станіслав Карчевський передчасно покинув зустріч, відбувши віддати честь Олександру Колбуну, полеглому воїну із сусіднього із Костюхнівкою села Вовчицьк. 20-літній юнак загинув на Луганщині, де брав участь у Операції об’єднаних сил.

 

 До Луцька наш автобус повертався через Вовчицьк. Дорога була встелена квітами. Все село вийшло провести в останню путь молодого хлопця, захисника України. Під блакитно-жовтим прапором, серед гори квітів, був і букет із біло-червоною стрічкою.

Джерело: Анатолій ОЛІХ, Волинський монітор
Telegram Channel